Добове от вида лъжник бяха засадени в синхрон около Ботевград и Божурище. Oбщински съветници и общественици от двете общини се включиха в акцията с надеждата, че дръвчетата ще векуват в областта за поколенията след нас.


Акцията бе  осъществена по повод световния Ден на Земята и по инициатива на председателя на общински съвет Божурище – г-н Георги Димитров. Както вече съобщихме, той дари 30 фиданки от дъба лъжник на Община Ботевград. 


Едно от знаковите места, на които беше засадена фиданка е двора на манастира „Св. Николай Мирликийски“ в с. Скравена. Там вече векува един дъб от вида цер, а гражданите, които засадиха фиданката, се надяват младото дръвче дори да надмине своя вековен братовчед. 


„Свято място е тази земя. Ние сме благословени от сянката на стария дъб и историите за подвизите, които са извършвали нашите предшественици тук. Иска ни се да направим и ние нещо, което ще носи стойност на поколенията след нас“, това коментираха Здравко Лесичков и Миряна Захариева, които засадиха фиданки около манастира. 


Те, заедно със свои съседи от вилната зона, укрепиха мястото около фиданката от дъба лъжник и заръчаха на бай Генчо, който се грижи за манастира, да полива редовно дръвчето. 


Няколко от дъбчетата бяха запазени в саксиите си, докато пораснат и заякнат още малко. Така те ще имат по-голям шанс да оцелеят, когато бъдат засадени през следващ сезон на публични места. 


Припомняме, че лъжникът е наречен „желязното дърво на прабългарите“ заради изключително здравата дървесина, която е била използвана от нашите предци за направа на килове и на ребра на платноходни кораби, оси на каруци.


Името лъжник идва от това, че короната му лъже - в нея има листа от различни други видове дъб – благун, цер, горун и т.н


В наши дни зрял лъжник може да се види в Странджа, в двора на параклиса Свети Илия в село Кости. Оцелелите дъбове там са на възраст 1300 години и са с огромен диаметър на стъблото.