14 ботевградчани ще се включат в 71-ви Национален туристически поход „По пътя на Ботевата чета – Козлодуй – Околчица”. Сред тях са 7 ученици от ПГТМ Христо Ботев” и техният ръководител Петя Петрова – учител по английски език в професионалната гимназия, скаутският водач Момчил Пенев – дългогодишен участник в патриотичната инициатива, и още петима младежи. Тази сутрин всички заедно потеглиха за Враца. Преди това учениците споделиха, че участват в похода по собствено желание и че обилният дъжд, който се изливаше в този момент, не може да ги разколебае да тръгнат. 
Участието на ботевградчани в похода се подпомага от община Ботевград със сумата от 1300 лева, която се отпуска по решение на Общинския съвет.  


Подробности за провеждане на тазгодишния национален поход в памет на поета-революционер Христо Ботев и неговите четници - от bulnews.bg: 


Тази година по пътя на Ботевата чета от Козлодуй до Околчица ще вървят 833 родолюбци. В 71-вия Национален туристически поход по стъпките на героите ще преминат 696 ученици и техните ръководители, 117 общественици, граждани и студенти и 20 организатори. Ученическите групи са представители на 10 области на страната – 13 групи от област Враца на общините Враца, Козлодуй, Бяла Слатина, Мизия, Роман, Борован, 5 групи от област Благоевград и по 2 групи от област Стара Загора, Софийска област и област Велико Търново. По една представителна група в похода ще имат областите Кърджали, Бургас, Пловдив, Ямбол и Видин. В най-масовата туристическа проява се включват и индивидуални участници от цялата страна. Сред тях е най-възрастният участник - 75-годишен представител на община Велико Търново, а най-малкият, едва 5-годишен е от Ямбол.


Финансирането на похода “Козлодуй – Околчица” се реализира с бюджетни средства на Министерски съвет на Република България, предоставени на Областна администрация – Враца. За организацията и провеждането на похода са ангажирани служители на държавните звена от област Враца.


Тази година за първи път ще бъдат осигурени полеви бани, които ще съпровождат походниците. Ще има също химически тоалетни и полеви мивки, осигурен е автобусен и товарен транспорт, ел.захранване на местата за лагеруване, културна програма и спортно-туристическа анимация.


Националния поход започва на 27 май на пл.“Христо Ботев“, където Община Враца организира тържественото изпращане на походната колона. Същият ден в „Ботев парк“ - Козлодуй, областният управител на Враца тържествено ще открие 71-вия НТП „По стъпките на Ботевата чета Козлодуй-Околчица“ с връчване на знамена на Ботевата чета и книги с художествена литература на всяка една от ученическите групи.


Богатата художествена програма и спортно туристическата анимация включва: екскурзоводски беседи в „Ботев парк“ – Козлодуй, м.“Матеев геран“, м.“Поповото ханче“, м.“Милин камък“, м.“Ботева поляна“, участие във Възпоменателен митинг-заря в Козлодуй, художествена вечер в с. Софрониево и с. Борован, спортно туристически игри в с. Софрониево и с. Баница, среща с кмета на Община Враца в с. Баница, както и концерт на Светлин Миланов и Танцов ансамбъл „Мездра“ в м.“Речка“.


На 1 юни от 13.30 ч. на лобното място на Христо Ботев в м. “Камарата“ ще бъдат поднесени венци и цветя, а от 19.00 ч. на емблематичния връх „Околчица“ започва концертът на Рок група „Епизод“ с песни по Ботеви стихове. Вечерта завършва с лагерен огън и изпълнения на Ботева поезия.


В Деня на Ботев и на загиналите за свободата на България - 2 юни, на връх Околчица, народната певица Валя Балканска ще изнесе концерт, след което започва награждаването на участниците в похода и Всенародното поклонение.