Община Ботевград спази срока, поставен от МРРБ и ГД „Градско и регионално развитие“, за отстраняване на констатираните дефекти сред ремонта на брегоукрепващите съоръжения на река Рударка, извършен по спечелен проект на общината през 2011 година. Крайната дата за приключване на работата бе 30 юни.


Както писахме наскоро, ремонтът бе възложен на общинско предприятие БКС. Тъй като структурата не разполага с тежка маханизирана техника – багер и четириос, такава бе наета.


От 6 до 27 юни бяха извършени следните дейности: укрепване на трите моста над река Рударка; изграждане на бетонни подпорни стени в три участъка; укрепване на стените под габионите в шест участъка покрай реката; възстановяване на паднали стени от габиони в два участъка, по около 20 метра всеки; почистване на площ от около 15 декара от двете страни на реката от храстовидна растителност.


Общата дължина на участъка в, който бяха извършени ремонтните дейности, е около 1.250 км.


За отстраняване на установените дефекти след реализиране на проекта, Общинският съвет гласува да бъдат отпуснати до 80 000 лева от общината. Разходваните средства са в размер на 62 500 лева.


Ремонтът трябваше да бъде извършен за сметка на обединение „Инфрастрой”, изпълнило проекта за ремонт на брегоукрепващите съоръжения на реките Рударка и Новаченка, но то не се отзова на многократните уведомителни писма от страна на общината. 


В края на миналата седмица общината е уведомена писмено от Министерството на регионалното развитие и благоустройството за наложена нова финансова корекция по същия проект. Тя е за допуснато нарушение, свързано с обществената поръчка. Размерът на финансовата корекция е близо 20 000 лева.