Да се запазят приоритетно паралелките по търсени от бизнеса или уникални професии при записани минимум 10 ученици, настоява министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в писмо до началниците на Регионалните управления на образованието. 


Според министъра трябва да се направи всичко възможно, за да се запази обучението по специалности, за които има заявка от работодатели, че са необходими или уникални, както и ако училището участва чрез тези паралелки в дуално обучение или има сключени партньорства между фирми и училища за този вид обучение. Същото важи и за общинските училища, когато общината е декларирала готовност за дофинансиране на маломерни паралелки. 


Министърът апелира след приключване на трето класиране за кандидатстване след VII и VIII клас да се предприемат всички необходими действия за реализирането на приема, който съответства на приоритетите в образователната политика, както по отношение осигуряване на достъп до образование на учениците според желанията им, така и по отношение потребностите от квалифицирани кадри за пазара на труда в страната и по места.


„При необходимост използвайте всички възможни варианти за трансформиране на планирания прием в рамките на утвърдения, като формиране на паралелки с две професии/специалности или при планирани две отделни паралелки с различни специалности - предоставяне на възможност на всички ученици със заявен интерес по тези специалности да бъдат приети в паралелка с една професия/специалност и др.“, препоръчва в писмото си Красимир Вълчев.


Той напомня, че нереализирането на паралелки според заявения план-прием е признак на неефективно планиране и изпълнение на план-приема, за което се носи съответната отговорност.