Баскетболистите на Балкан изпуснаха златен шанс да започнат с победа участието си в група D на турнира за Купата на ФИБА Европа. Тази вечер в Арена Ботевград те бяха попарени от гостуващия Егис Кьорменд в самия край на срещата и загубиха с 83-84 /24-19, 27-16, 16-25, 16-24/.


Домакините пропиляха аванс от 18 точки, до който стигаха на два пъти в мача - в края на втората - 51-33 и в началото на третата четвъртина - 58-40 в 23-та минута. След това обаче допуснаха много лоша серия от 12-2 в рамките на три минути и в края на третия период преднината им вече бе само 7 - 67-60.


Неприятно за Балкан се разви и последната четвъртина. Гостите постепенно започнаха да намаляват изоставането си, първо изравниха, а след това и поведоха, като 7 секунди преди края резултатът бе 84-83 в тяхна полза. В оставащото до края време балканци не организираха добре атаката си, стрелбата на Брукс бе парирана чисто и сирената прозвуча - за огромна радост на унгарския тим и тъжни лица на играчите и публиката на Балкан.


В крайна сметка Кьорменд спечели, след като поведе само два пъти в тази среща с по 1 точка и бе напред в резултата само минута и 12 секунди, докато Балкан водеше в продължение на 37 минути и 45 секунди. През първото полувреме зелените вкараха 51 точки, но през второто - само 32.


Изключителен мач за победителите изигра техният капитан и национал на Унгария Чаба Ференц. Освен че стана топреализатор с 23 точки, той показа невероятна стрелба зад дъгата - вкара 6 тройки от деветте си опита. За съжаление именно това се оказа решаващо. С по 14 точки са американците Ерик Фанинг и Маркиз Райт, 11 има Андре Холинс, който вкара две поредни тройки в последната част, едната от които с кош и фаул.


За Балкан най-резултатен бе Девин Брукс с 20 точки, силно игра и Павел Иванов, реализирал 16, Игор Кесар вкара 12, с 10 точки и 7 борби е Дейвид Хоутън, по 9 имат Венци Петкор и Фортънбъри, 9 добави Уошингтън.