Третият четвъртък от месец ноември се отбелязва като Международен ден без тютюнопушене. Тази година датата 16 ноември минава под мотото „Пушенето и ти”. По този повод РЗИ – София област популяризира презентация на тема „Пушенето на наргиле – факти и рискове за здравето”, изготвена от Министерството на здравеопазването. 


Ето и основното съдържание на презентацията: 


Наргилето е известно още като водна лула, калян, шиша, хука и пр. В исторически план пушенето на наргиле е напълно чуждо за българските традиции. Най-широко е разпространено в арабския свят. Наргилето представлява тръба, на която в горния край се поставя тютюн или растителна смес. Над нея се поставят запалени въглени, които индиректно нагряват сместа. В долния край на тръбата има съд с вода, през която димът от въглените и сместа за пушене се филтрира и чрез маркуч се вдишва от пушача. Ароматните смеси за пушене на наргиле имат различни съставки – най-често сушени плодове, билки и др., както и тютюн. Тези смеси се обработват допълнително чрез химични вещества за постигане на приятен мирис и вкус. Така обработените продукти за наргиле стават по-привлекателни за начинаещите пушачи, защото се преодолява естествената първоначална непоносимост към острия вкус на тютюна.


Ароматът на наргилето, възможностите да се пуши групово и широко разпространеното мнение, че то е по-безвредно от цигарите го правят привлекателно за деца и подрастващи.


Редица изследвания категорично доказват, че твърденията за безопасността на наргилетата са напълно погрешни, подвеждащи и опасни.


Трябва да се знае, че пушекът, преминавайки през водата в стъкленицата на наргилето, не се пречиства напълно от никотина и другите вредни съставки. За закоравелите пушачи това означава много по-дълго пушене на  наргиле, за да се насити никотиновият глад.


Обикновено пушенето на едно наргиле продължава между 20 и 80 минути, средно около 45 мин. Така, при пушене на тютюн за един сеанс, пушачът на наргиле вдишва толкова дим, колкото при изпушване на 100 цигари.


Пушенето на наргиле е опасно дори когато се пушат само сушени плодове и билки, тъй като се вдишва димът от непълното изгаряне на въглените, нагряващи сместа за пушене. Този дим е изключително вреден за белите дробове, особено на децата, тъй като е канцерогенен, т.е. може да причини различни видове рак. Вдишваният пушек основно съдържа въглероден окис и катрани. Въглеродният окис блокира доставката на кислород от хемоглобина до тъканите.


Това води до хипоксия - недостатъчно снабдяване с кислород на клетките в организма.


Това от своя страна може да причини сериозно замайване. Имало е случаи, в които пушенето на наргиле е довело до припадъци. Дори и при еднократно пушене има вероятност малко дете да се отрови с въглероден окис. В резултат на това могат да се получат мозъчни увреждания


и пушачът да изпадне в безсъзнание. Най-актуалният инцидент е с две деца от Южна България на които след пушене на наргиле им е оказана спешна медицинска помощ.


Независимо от възрастта на пушача, редовното пушене на наргиле може да доведе до сърдечни болести.


При групово ползване на наргиле има голяма опасност от предаване на заразни заболявания (туберкулоза, херпес, респираторни заболявания и др.). Това може да се случи, защото пушачите много често споделят един и същ мундщук. Резултати от лабораторни изследвания показват, че в самото устройство се създават условия за развитие на микроорганизми - стафилококи и гъбички причиняващи различни заболявания.


По данни на МВР, в смеси, които се използват за пушене на наргиле, понякога се добавят и наркотични вещества, марихуана и др. Често това са така наречените „дизайнерски“ дроги, влияещи на психичните функции. Те водят до пристрастяване - както психическо, така и физическо. По данни на криминалисти, младежи масово се събират по наргиле барове и смесват ароматния тютюн с марихуана.


В резултат на натрупаните данни за негативни последици за здравето на хората, държавните органи предприемат законови стъпки за забрана на пушенето на наргилета от лица под 18 годишна възраст.