Бездимна печка за отопление на дърва, електромобили с форма на болиди и електровелосипеди бяха сред най-атрактивните екологични иновативни решения, представени на 21-вия Европейски форум по екоиновации в София. 


На събитието, за което бяха регистрирани над 500 гости от страната и чужбина, участваха 13 изложители, които показаха свои екологични решения и продукти. 


Сред посетителите на изложението голям интерес предизвика екопечката на дърва за битово отопление „Гамера“. За разлика от стандартните печки при тази няма пушек, а вместо това излиза пара, а вредните емисии са сведени до минимум. Според производителите от хисарската фирма „АГНОН“, когато печката работи стаята не се задимява, защото горивната камера със сила засмуква въздух от самото помещение и така прави вторично изгаряне на пушека и дървесната газ, отделяни при първичното изгаряне. 


Производителите твърдят, че продукта им освен екологичен е и икономичен. По думите им за затоплянето на жилище печката използва между 50 и 80% по-малко дърва. 


На форума бяха представени и екологични решения в сферата на транспорта. Български студенти, участвали в състезанието Shell Eco-marathon показаха електроболиди, които могат само с 1 kWh да изминат 400 км. С едно зареждане на батерията пробегът е 90 км., а максималната скорост, която електроавтомобилите достигат е 36 км./ч. 


Друг пример за екологично придвижване са представените от варненската фирма Eljoy електрически велосипеди, при които въртенето на педалите се подпомага от електрически двигател. На форума бе показан ръчно изработен модел на електровелосипед с дървена рамка. Батерията му се зарежда на всеки 60 км пробег, а максималната скорост, която развива е 25 км/ч. В момента компанията работи и по инсталиране на система за наемане на електровелосипеди в София. 


Иновация, която допринася за намаляването на вредните емисии е създадената от друга българска фирма „Експертите“ машина за почистване на филтри за фини прахови частици. Целта е по този достъпен и устойчив начин да бъдат рециклирани филтри DPF/FAP за дизелови автомобили и катализатори. 


На екофорума беше показана и бързозареждаща станция за електрически превозни средства. В зависимост от модела на автомобила зареждането може да стане за около 1,5-2 часа, което  е до два пъти по-бързо отколкото със стандартните зарядни станции, обясниха производителите от „Елпром ЕМЗ“.


Българската компания NanoBoost показа иновативна нано структурирана горивна добавка, която може драстично да намали емисиите на моторни превозни средства. 


По време на форума бяха представени и близо 30 проекта на институции, общини и фирми от ЕС, целящи подобряване качеството на въздуха. Италианският регион Ломбардия представи свой план за намаляване на въздействието на изгарянето на дървесина върху качеството на въздуха в региона чрез въвеждане на нови екостандарти за уредите за отопление на дърва. Проектът има за цел да намали замърсяването от битовото отопление на дърва, които са причина за 44% от емисиите на фини прахови частици в региона. Програмата предвижда постепенна забрана за използването на най-замърсяващите уреди и въвеждане на нови енергийно ефективни инсталации с ниски емисии. 


Интересна система за електромобилност на три италиански общини беше представена на форума. Тя предвижда електрически лодки да свързват италианският курортен град Орбетело с плажовете, както и с бреговете на Аргентарио и Гилио. Електрическа автобусна линия пък ще снове между жп гарата и центъра. На разположение на гражданите и туристите ще има споделени електрически автомобили, скутери и велосипеди. 


Унгарският град Сегед развива платформа за споделяне на пътувания в уебсайт, който предлага и информация за услугите за обществен транспорт, опциите за наем на колело и планиране на мобилността. 


Българската компания „Соларпро“ демонстрира решения за фотоволтаично захранване на мрежата на градския електротранспорт. 


В Рим се реализира пилотен проект за инсталиране на специални уреди (АПА скубери) за пречистване на въздуха, които се поставят на пътната настилка и абсорбират фините прахови частици. Също в Италия, в долината По е разработен проект LIFE-IP PREPAIR за подобряване качество на въздуха чрез конкретни действия в областта на земеделието, биомасата, транспорта и енергетиката. 


Представен беше проектът GrowSmarter, който предлага „12 интелигентни градски решения“ и се реализира пилотно в Кьолн и Барселона. Той обединява усилията на градската управа и индустрията за реализиране на решения в областта на енергетиката, инфраструктурата и транспорта за намаляване на замърсяването на въздуха. 


В рамките на форума бяха представени  и градски системи за контрол на трафика с цел намаляване на замърсяването, както и различни системи за мониторинг на качеството на въздуха в градовете. Хелзинки представи свой проект на мрежа за прогнозиране на замърсяването на въздуха и измерване на неговото качество. Различни научни институти от ЕС пък обединяват усилия за интегрирането на ресурсите за наблюдение на Земята в инструменти за информиране и вземане на решения за хората и местните власти в рамките на концепцията за „интелигентен град“. 


Големи индустриални компании като КЦМ, „Аурубис“, „Шел“, и др. представиха свои технологични решения и програми за намаляване на замърсяването на въздуха. Иновативни компании демонстрираха технологии за намаляване на емисиите от автомобилния транспорт, електромобилност и алтернативни енергоизточници. Куриерската компания „Спиди“ обяви, че започва да доставя с електромобили пратки в София. Белгийци пък разработват хибридни автомобили за събиране на отпадъци.