Вчера, на 1 март, отбелязахме Деня на самодееца и любителското художествено творчество. На този ден празнуват хората, които отдават време и сили и упорито работят за запазване на българските традиции, култура и дух.
Само когато си постоянен и репетираш в студени зали, след тежък работен ден, при грижите, които всеки човек има… Само когато съпреживееш изкуството, докато го създаваш на сцената… Само когато се разплакваш умилен от искрените аплодисменти на публиката, за която си се раздал…
Тогава и само тогава можеш да разбереш себе си и хората, които си докоснал със самобитния си талант, да усетиш неговата сила, красота и полза и да изпиташ чувство на удовлетворение, че си бил полезен някому (пък бил той и непознат) и си влязъл с добри намерения в душата му.
Защото да бъдеш самодеец е чест! Да си самодеец, се иска сърце и душа! А, който ги притежава, не може да бъде студен, зъл и злопаметен!


За да отбележят своя празник, снощи в ресторанта на х-л „Еверест” се събраха повечето от самодейците на съставите при НЧ „Тодор Пеев-1871”.
С приветствие за техния саоотвержен труд в името на изкуството към присъстващите се обърна председателят на Читалищното Настоятелство Христо Андреев.
От името на кмета Димитър Димитров беше прочетен приветствен адрес към всички самодейци.
Между музиката на заведението, в импровизираната програма се включиха състава на „Ретротон” с ръководител Вили Рай, няколко индивидуални изпълнения и част от многоройния танцов състав „Балканска младост” на Калинка Пушкарова.
Веселието продължи до късно през нощта.


Снимки: Георги Христов - ГЕЦ