Президентът на БФБаскетбол Георги Глушков заяви, че постоянното писане на отворени писма от страна на клубовете не решава проблемите на българския баскетбол. Напротив, смята Глушков, който се обяви против ваденето на "кирливи ризи" през медиите. Глушков и членът на Управителния съвет на федерацията и бивш генерален директор на Националната баскетболна лига Иван Чолаков говориха по проблемите на съдийството и на треньорската комисия към БФБаскетбол по време на пресконференция, състояла се в сградата на Националния стадион "Васил Левски".

"Не смятам, че членовете на федерацията трябва да се обръщат към нас с отворени писма, защото те не допринасят за решаването на проблемите. Тяхното писане обаче стана модерно - с повод или без. Начините за решаване на тези въпроси са по време на заседанията на Управителния съвет. Аз не мога и не искам да бъда арбитър в разни спорове. Искам всичко във федерацията да бъде прозрачно, затова и оставих на УС да избере домакина на финала за купата на България. Не исках да има съмнения, но се получи. В последните години, за съжаление, загубихме толерантността си един към друг. Изтъкваме съдиите като виновници за неуспехите ни, а трябва да потърсим вината първо в нас. Не искам да коментирам личното отношение на инж. Петър Георгиев към мен, ще коментираме това с него по време на срещата на УС на 12 април", каза Георги Глушков.



"Съдиите не са тези, заради които националният отбор не постига успехи или тези, заради които генералният спонсор се оттегли от НБЛ. Отборите са тези, които произвеждат крайния продукт и от тях най-много зависи това да се вдигне нивото на баскетбола", допълни Глушков.

"Треньорската и съдийската комисия са помощни структури към УС, които от 2016 година са независими и свободни сами да назначават ръководителите си. Струва ми се обаче, че много клубове почнаха да се оправдават със съдиите, а забравят, че всички ние сме едно семейство. Не смятам, че в момента съдиите правят тенденциозни грешки. Да, и те бъркат, както бъркат треньорите и играчите. Но със сигурност не е тенденциозно. В последните години съдийството върви в една добра посока. Смятам, че съдийството отговаря на нивото на първенството", каза Чолаков.



"Що се отнася до Треньорската комисия, не мисля, че федерацията се е месила пряко в работата и. През 2015 годиниа се отказах от правото си като президент на федерацията да назначавам треньори и оставих това на комисията и на Управителния съвет. Като негов член, не като негов председател, аз също имам право на глас. При последните треньорски назначения в националните отбори за подрастващи УС се съобрази с четири от исканията на Треньорската комисия и не се съгласи само с две от тях, а не както бе обяснено, че УС си е наложил мнението за четири от треньорските позиции", заяви Глушков по другия спорен казус.