Първият българин, стъпил на върховете на седемте континентални първенции, изкачил се досега  на 6 осемхилядници – Атанас Скатов, направи днес в Ботевград презентация на новата си книга, както и на своя проект за бързо изкачване на всичките 14 върха с над 8000 метра височина. И то без да използва каквато и да е храна от животински произход. Защото той е веган от 2012-та година.


Присъствието му в зала „Орханиец” на Историческия музей стана възможно благодарение на поканата от своя приятел – алпиниста от Трудовец Христо Прокопиев. Именно Христо, който се познава с Атанас Скатов от изкачването на Мусала отпреди няколко години, направи встъпителното му представяне в зала „Орханиец” на Историческия музей.


Още с първите си думи 40-годишният алпинист прикова вниманието на изпълнилите залата, което продължи и по време на близо двучасовата презентация на неговия експеримент. Освен с яркото си дар слово, Скатов подкрепи своя разказ и  със собственоръчно направени снимки и видео от многобройните му експедиции.


„Да мечтаеш означава да бъдеш дързък, смел, бестрашен, но и разумен, и най-вече да вярваш в себе си. Разликата между това да имаш мечта и да сбъднеш тази мечта зависи от силата на духа ти - твоята собствена вяра в теб самия, колко силно искаш да постигнеш твоята и какъв труд би положил, за да се осъществи.” 


Това е цитат от първата книга на Атанас Скатов – „Богинята майка на Вселената”, посветена на първото му изкачване на първенеца на планетата Еверест по китайския маршрут. Именно върху това негово верую бе изграден и неговият разказ. И резултатите, които е постигнал досега и които безспорно ще продължи да постига /Пожелаваме му го!/, са красноречиви. Не случайно той става първият веган в света, направил Seven Summits /най-високите континентални първенци – Ухуру в Африка, Аконкагуа в Южна Америка, Елбрус в Европа, Еверест на Азия – и то два пъти по два различни маршрута, Денали на Северна Америка, Пунчак Джая на Океания и Винсън в Антарктида/. И то при положение че се занимава със спорт само от пет-шест години. Не е случайно и посвещението в надписа на един приятел, закупил днес книгите му, което е лаконично: „Всичко е възможно!” Втората му книга, която излезе съвсем наскоро, има заглавие „Над 8000 метра: Манаслу”. Предстоят нови книги от тази поредица, посветени на изкачването на другите осемхилядници: Анапурна, Еверест /по непалския маршрут/, Лхотце, Макалу и за експедициите му до Дхаулагири и Гашербрум


След презентацията мнозина си закупиха негова книга и получиха автографи. Атанас Скатов обеща, че отново ще дойде в Ботевград.