Мeждународно висшe бизнeс училищe бе домакин на XV Мeждународна научна конфeрeнция „Туризъм – изслeдванe, развитиe, обучeниe“ 


На форума бяха дискутирани теми от областта на туризма и предприемачеството. Отбелязано беше, че силното въздействие на туризма върху развитието на цялостната социално-икономическа и културно-екологична среда в България, геополитическата динамика в регионален и глобален план и все по-засилващата се конкуренция на международния туристически пазар налагат бързи и адекватни промени във всички ключови за развитието на туризма сфери. Беше споделено, че иновациите, хибридните управленски модели, лидерството и управлението на кадрите се превръщат в решаващи за успешното управление и оцеляване на пазара. 


Сред лекторите на конференцията бяха: проф. д-р Щефан Кашай – преподавател в Университета в гр. Жилина – Словакия, Ирена Георгиева – заместник-министър на туризма, Константин Райков – член на КЗП, Мария Тодорова – главен инспектор в Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“ в Министерството на културата, инж. Любозар Фратев - председател на Тракийски туристически район, председател на УС на Съвета по туризъм в Пловдив, Сийка Кацарова - председател на УС на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм и вицепрезидент на Европейската СПА Асоциация, Жулиета Серафимова - генерален директор на Гранд хотел София АД и на София хотелс Мениджмънт, д-р Алекс Орешков - заместник-председател на УС съвет на Асоциацията на специализираните експерти в туризма.


Също така в международната конференция взеха участие преподаватели в МВБУ и водещи специалисти в областта на туризма, посланици и други гости от страната и чужбина. 


Доклад на тема „Иновативни инициативи, допринасящи за превръщането на Община Ботевград в атрактивна туристическа дестинация” бе представен от гл. ас. д-р Десислава Алексова – преподавател в МВБУ. Тя участва в екипа, който проучи туристическия потенциал на Община Ботевград и изготви ситуационен анализ на туристическата среда в общината. 


В доклада си гл. ас. Алексова посочва, че „един от начините за утвърждаването на общината като атрактивна туристическа дестинация, въпреки липсата на традиции в туризма и ограничените туристически ресурси, недостатъчно развитата материално-техническа база, труднодостъпни туристически маршрути и обекти, е чрез прилагане на креативен комуникационен подход и внедряване на иновативни инициативи. Тя набляга върху организирането и провеждането на две такива събития, а именно „Ботевград – първият уикиград в България” и „Приключенски многобой – Боженишки Урвич”, както и на предимствата на дестинацията – село Боженица, за провеждане на многобоя.   


В доклада е обърнато внимание на туристическия портал на Община Ботевград - visitbotevgrad.com. Според Десислава Алексова, Уеб порталът е съобразен с последните тенденции: изчистен уеб дизайн, разпознаваеми цветове, бързо зареждащо се съдържание и „responsive” дизайн - разпознава вида на използваното от потребителя мобилно устройство и пренарежда електронно съдържание по най-удобния за него начин”.


Друг важен акцент в доклада е, че общината разполага с подходяща територия за създаване на биосферен парк от нов тип. „Това са сухоземни или крайбрежни екосистеми, където опазването на биоразнообразието се съчетава с устойчивото използване на ресурсите от човека. Номинират се от правителството, оценяват се на международно ниво и след обявяването им остават под държавна юрисдикция, но споделят своя опит и идеи на национално, регионално и международно ниво в рамките на Световната мрежа на биосферни резервати на ЮНЕСКО”, обяснява в доклада си Десислава Алексова. Според нея подходяща територия за създаване на такъв парк в Община Ботевград представляват землищата на селата Боженица, Липница и Елов дол, които се характеризират със съхранена природа, богато биоразнообразие, пещери, скални стени и образувания. 


„Поддържаният резерват „Училищната гора” има всички предпоставки да се обособи като сърцевинна зона на биосферния парк. Районът около крепостта „Боженишки урвич”, където попадат защитените местности „Урвич” и „Високата могила”, може да се обособи като буферна зона, а трите села и землищата им – като преходна зона. Поддържан резерват „Училищната гора” има разработен и утвърден План за управление и създаването на по-мащабна територия от нов тип, което няма да доведе до допълнителни рестрикции, а ще генерира ползи за местната общност и възможности за кандидатстване по проекти, свързани с развитието на екотуризма”, се посочва още в доклада.  В него са изброени обстоятелствата, които възпрепятстват основополагащите дейности, свързани с развитието на туризма. Инфраструктурни проблеми и трудно проходими туристически маршрути, липса на указателни табели, зле функциониращи туристически обекти, необходимост от актуализиране на публичните прояви в общината и определяне на няколко основни фестивали и събития, които да привличат туристи – са част от тях. 


„Един от ключовите фактори за успешното развитие на туризма в съвременните условия е изграждането на човешкия капацитет и развитието на компетентността в областта на туризма. Наличието на квалифицирани човешки ресурси се свързва с наличието на професионални, научни и анализаторски способности, които да са на достатъчно високо равнище, за да могат да отговорят на нуждите на туристическия пазар”, се каза още в доклада.