Със символична първа копка днес бе даден старт на проекта за въвеждане на мерки за енергийна ефективност в сградата на Народно читалище „Христо Ботев” в Ботевград. Преди това в общинската администрация страните по проекта подписаха договора за неговата реализация. 


Финансирането е осигурено от ОП „Региони в растеж”. Общата стойност на проекта е 1 281 910.21 лв., от които 1 018 223.68 лв. са предоставени от Европейския фонд за регионално развитие, 179 686.53 лв. е размерът на националното съфинансиране, а съфинансирането от страна на бенефициента – Община Ботевград, е 84 000 лв. 


В рамките на проекта ще бъдат изпълнени следните енергоспестяващи мерки: топлоизолация на външни стени, топлоизолация на покрив и под, подмяна на цялата дограма, подмяна на тръбна мрежа и котел в голямата зала, както и подмяна на вентилационна съоръжения и осветителни тела. След изпълнението на предписаните мерки сградата ще отговаря на клас на енергопотребление „А”.


Главната цел на проекта е подобряване качеството на живот в Ботевград и намаляване на неравенствата между периферните и централните територии на страната чрез повишаване на енергийната ефективност в сградата на Народно читалище „Христо Ботев – 1884”. 


Срокът за изпълнение на проекта е 30 месеца.


Срокът за извършване на самите строително-монтажните работи е пет месеца. Срокът на проекта е 30 месеца, като този период обхваща изпълнение на всички дейности, предвидени в него - възлагане на обществени поръчки, отчитане на изпълнението му, извършване на одита, цялостното представяне на искането за окончателното плащане към управляващия орган на оперативната програма и други. Това поясни ръководителят на проекта Румен Христов - зам.-кмет на Община Ботевград.


Изпълнител на проекта е „Ивелинстрой” ЕООД. Строителният надзор ще се осъществява от „Технострой – Инвестконсулт” ЕООД. 


В началото на церемонията „символична първа копка” кметът Иван Гавалюгов подчерта, че ремонтът на читалището е дългоочакван момент. Той заяви още, че общината ще следи стриктно за качественото изпълнение на строително-монтажните работи.