Доказва го химическият анализ, направен преди месеци. Следващата стъпка е водата да получи сертификат от МОСВ.


Липница се слави с многобройните си пещери. Една от тях е „Водната пещ“ - на снимката. В землището има и красиви скали, които са привлекателни за любителите на алпинизма и скалното катерене от цялата страна. 


От малко изворче в землището на Липница блика вода, с изключително богато съдържание на желязо. Мястото е в гората, намира се близо до разклона за Боженица.


За лечебните свойства на тази вода местните хора знаят от векове. Последната история, която се разказва в селото днес, е за местна жителка, която срещнала свой познат и не могла да го познае колко е отслабнал и прежълтял. Човекът се бил отчаял, че нищо не му помага. Тогава му казала да си налива от желязната вода на Липница. Казала му къде е мястото и се разделили. След години го срещнала отново и човекът не можел да й се отблагодари за полезния съвет.  


А че във водата има много желязо, вече е доказано. Ваня Иванова, която от старата фурна в селото превърна в магазин и място за срещи, е платила да се направи пълен химичен анализ на водата в специализирана лаборатория. И наистина анализът потвърдил - наличието на желязо е много по-голямо от най-известната желязна вода, която извира в Брезник, Пернишко. 


Самата Ваня лично е изпробвала лечебните свойства на вода. Тя е особено полезна при анемии и за хора, които за губили кръв при операции и други медицински интервенции. Много е полезна и при различни кожни проблеми, като псориазис например. Хората, които са я ползвали, казват, че когато я пиеш, водата трябва да е прясна. Не трябва да е престояла повече от ден. Ако е за кожни проблеми за миене, може и да е престояла по-дълго. 


В селото казват, че през 80-те години на миналия век тогавашната власт в Ботевград е имала намерение да използва и популяризира желязната вода. По нареждане на Димитър Василев - Мибо е направен е каптаж, но с идването на промените от 89-та години, желязната вода е последното нещо, което вълнува общественото съзнание. Скоро всичко е забравено, а каптажът почти разрушен.


„В землището на Липница има и други лечебни избори, които за съжаление не са известни и не се използват - казва кметският наместник Йонка Йотова. Тя си спомня, че един от изворите от времето на нейното детство е наричан „Келявото кладенче“, защото водата помагала за заздравяване на различни рани. Йонка Йотова разказва и друга история. Преди години пророчицата Ванга казала на сляпо момиче да се измие очите си от извор близо до ботевградското село Липница.


„В землището на Липница има три лечебни извора и е грехота уникален природен ресурс да изтича без да се използва“ - казва Йонка Йотова и се надява на подкрепа от общината и местния бизнес изворите да се проучат и сертифицират. Това би дало огромен тласък на развитието на туризма. А Липница е един от най-интересните туристически дестинации в общината с уникалните си пещери, чиста природа и красиви местности.