Пътуващите семинари се превърнаха в традиция за студентите, изучаващите „Туризъм” в МВБУ. На 24 февруари /неделя/ те пътуваха по маршрут София – Ботевград – София, като целта бе да се запознаят с възможностите за провеждане на специализирани турове, с потенциала на природното и културното наследство на община Ботевград, както и с проекти в сферата на туризма. Това съобщи главен асистент д-р Десислава Алексова – преподавател по "международен туризъм" във висшето бизнес училище. 


Първата спирка от учебното пътуване беше защитена местност „Мухалница”, популярна като Жабешкото блато. Групата беше посрещната от Николай Стефанов, студент по биология в СУ „Св. Климент Охридски”, който разказа повече за планинските жаби и пътят, който изминават, за да хвърлят хайвера си. Бяха засегнати въпроси за опазването на защитената местност и любопитни факти, свързани с миграцията на жабите. 


Николай Стефанов, който миналата година взе активно участие в проучването на туристическата среда в родния си Ботевград, изтъкна пред студентите, че това е уникален в световен мащаб феномен, с който Ботевград, и страната ни могат да се гордеят.


Следващата спирка беше в Исторически музей Ботевград. Студентите бяха посрещнати от директора на музея г-жа Рени Лазарова. Тя изнесе специализирана беседа. Арх. Мариела Андреевска продължи с представянето на спечеления проект „Хетеротопии”, като наблегна както на съдържанието, така и на отделните етапи на подготовката, предстояща реализация на всеки един от тях и конкретни казуси, с които студентите могат да се сблъскат при писане на проекти. 


Приятна изненада за групата беше, че освен експозицията на музея, успяха да надникнат и в Часовниковата кула.


Допълнително научният ръководител на четвъртокурсниците - д-р Десислава Алексова, представи в резюме основните цели и приоритети в Стратегията за устойчиво развитие на туризма в община Ботевград 2019-2025 и постави задания, резултатите от които ще обобщи и ще предостави на вниманието на общинското ръководство и останалите заинтересовани институции в Ботевград. Подобна практика – студенти да правят предложения за местно туристическо развитие, съществува в община Горна Малина.


Да припомним, че Десислава Алексова е един от експертите, участвали в разработването на Стратегията за устойчиво развитие на туризма в нашата община.