Честит 3 март! Честваме 141 години от Освобождението на България
На днешния ден отбелязваме възкресението на българската държава


На днешния ден отбелязваме възкресението на българската държава, която близо 500 години беше без своя политическа и духовна свобода.
На 3 март празнуваме най-големия национален празник в съвременната ни история.
Денят на Освобождението на България от османско владичество.
След започналата Руско-турска война през 1877 г., обявена с манифест в Кишинев от император Александър II, на 3 март (19 февруари по стар стил) през 1878 г. е подписан Санстефанският мирен договор между Русия и Османската империя, който слага край на войната.
Войната завършва с победа на участниците в антиосманската коалиция, начело с Русия.
Със Санстефанския мирен договор България възкръсва отново на картата на Европа.
Тази дата не е избрана случайно.
Тя съвпада с коронацията на Александър ІІ през 1855 г. и освобождаването на крепостните селяни в Русия през 1861 година. Договорът е прелиминарен – т. е. предварителен и подлежи на одобрението на останалите велики сили.
Според него, освободена България е автономно, трибутарно (плащащо данък), васално княжество със свое народно правителство и войска. Площта му е над 170 000 кв. км.
Англия и Австро-Унгария се обявяват против Санстефанския договор.
По тяхна инициатива той е ревизиран и заменен с Берлинския договор през юли 1878 година.
По силата на неговите клаузи България е разделена на пет части - Северна България и Софийския санджак формират васалното Княжество България, което плаща ежегоден данък на турския султан, има своя милиция и се ръководи от княз, избиран от народа, но със съгласието на Великите сили и султана; земите между Стара планина и Родопите се обособяват в отделна автономна област с име Източна Румелия, управлявана от генерал-губернатор, назначаван от Високата порта; Македония и Одринско остават в пределите на Османската империя под пряката власт на султана; градовете Пирот и Враня се предават на Сърбия, а Румъния получава Северна Добруджа.
"Днешният век е век на свободата."
Днес няма как да не си спомним и за храбрите българи, борили се за свободата на страната ни.
Една от най-ярките личности в освободителното движение - това безспорно е Васил Левски. Той е не само революционер, но и идеолог, и организатор на българската национална революция. Основател е на Вътрешна революционна организация (ВРО).
Неговата мечта и цел, и основен идеал в дейността - България да бъде чиста и свята република, в която всички да имат равни права, независимо от етническата си и религиозна принадлежност.
Не може да не споменем и Георги Бенковски, чиято дейност също допринася много.
Истинското му име е Гаврил Хлътев.
Качествата на Бенковски се проявяват най-добре в навечерието на Априлското въстание.
След получаването на кървавото писмо на Каблешков от въстанала Копривщица, той веднага обявява избухването на въстанието и в Панагюрище. Сформира прочутата Хвърковата чета, с която обикаля близките села, за да ги вдигне на оръжие.
След погрома на въстанието, Бенковски заедно с група другари е предаден от дядо Въльо на турците.
При преминаването на мостче над река Костина в Тетевенския балкан, Георги Бенковски пада покосен от турските куршуми.
Още един от най-енергичните дейци на националноосвободителното движение умира, но никога не ще бъде забравен той и неговото дело, както и това на всички българи, които са се борили за свободата на Отечеството.
Тържествата в Етрополе започват на Централния площад в 10:15 часа с изпълненията на Духовия оркестър.
В 10:30 часа ще бъде тържественото вдигане на Националното знаме на РБългария
на пилона пред читалището на Централния площад.
След поднасянето на венци и цветя пред Паметника на загиналите във войните 1868-1918 г. етрополци в 10:40 часа, от  11:00 часа е Празничният концерт, с участието на Триото български тенори „Уникалните гласове“ и ТА „Балканска младост“ към НЧ „Т. Пеев-1871“ в големия салон на НЧ „Т. Пеев-1871”.
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, ЕТРОПОЛЦИ!