В мача-реванш от Топ 16 на турнира за Купата на Европа Балкан победи израелския Апоел Холон с 83-82. Четири точки обаче не му стигнаха да елиминира своя съперник, след като преди седмица загуби първата среща като гост с 85-81. Тази вечер балканци имаха шансове да направят това, но не ги оползотвориха в самия край на мача.


Когато оставаха 52 секунди, резултатът бе 80-76 за домакините.  След това, при 16.9 секунди до сирената  те водеха с 83-80. Именно в тези два критични момента се открои с опита и хладнокръвието си 35-годишният бивш национал на Израел Гай Пнини, който вкара 5 поредни точки. В самия край допуснаха и грешки и класният тим на Апоел Холон се възползва от това.


Мачът премина през няколко обрата. В 7-та минута Балкан поведе с 11 разлика - 20-9. До края на първата част, обаче, както и през вторите десет минути, тимът от Израел наложи пълна доминация и в 15-та минута авансът му бе 14 точки - 42-28. За 2 минути обаче зеленобелите направиха серия от 10-0, но след още две Холон отново стигна до двуцифрена разлика - 40-50, а полувремето завърши при 6 точки за гостите - 44-50.


Балканци спечелиха третата четвъртина с 14-13, но след нейния край изоставаха с 5 точки - 58-63. В последните десет минути се мобилизираха пределно и поведоха със 73-72, когато оставаха 3.35 минути. Последваха две смени на водачеството и се стигна до последната минута и половина при 77-74 за Балкан. В крайна сметка за изхода на спора май се оказа решаваща онази тройка на Холон от 10 метра в самия край на първия мач.


Драмата предстоеше, но в решителните моменти нашите не издържаха на напрежението. За огромно съжаление както на самите тях, така и на цялата възторжена публика, изпълнила Арена Ботевград.


 Това бе краят на европейското представяне на Балкан. Но отборът го завърши по много достоен начин, въпреки отпадането му от турнира на ФИБА Къп чак във фазата на елиминациите.


За статистиката. Петима от Балкан завършиха с двуцифрено изражение на точките. Най-резултатен с 20 точки бе Микейл Хопкинс, който направи и дабъл-дабъл с 15 овладени борби, а има и 5 асистенции. Отново силно игра Алекс Гаврилович с 19 точки и 8 борби. Брендън Браун е със 17 точки и 5 асистенции, Павлин Иванов реализира 12 точки.  С 3 е Крис Минков, 2 добави Митко Димитров, а Венци Петков отана без точка, очевидно си бе изстрелял патроните в събота, когато вкара 31 точки и 9 тройки срещу Академик Пловдив.


За Апоел Холон с 20 точки е Дериън Аткинс, по 15 отбелязаха Гай Пнини и Декуон Джоунс, с 13 е Кори Уолдън, 11 има капитанът Шломи Харуш.