Общо 8 267 лева е събраната сума от благотворителния спектакъл “За Янис и приятели”, който се проведе на 17 март в “Арена Ботевград”. Пет хиляди лева от тях вече са преведени по сметката на 7-годишния ботевградчанин, който страда от Детска церебрална парализа, а останалите ще бъдат дарени на хора с тежки заболявания от Община Ботевград.


Повече от 1 200 човека присъстваха на мащабното събитие, което представи невероятен двучасов спектакъл с различни спортни и културни формации от Община Ботевград и Правец.


За първи път в различно амплоа влязоха двата представителни мъжки отбора от колективните спортове на Ботевград - БК Балкан и ФК Балкан 1929. За да няма конфликти, те премериха сили както на баскетбол, така и на футбол, и показаха завидни умения пред публиката. Фолклорен оркестър даде началото на още един интригуващ двубой между баскетболен отбор за момичета от Балкан и младежкия театър към Народно читалище “Христо Ботевград”, Ботевград. Най-малките състезатели на ФК Балкан 1929 и СК Ракитин Трудовец също подадоха ръка за благотворителната кауза.


Публиката имаше възможност да се наслади и на страхотните съчетания на акробатките от Балкан и изпълненията на мажоретките под звуците на младежкия духов оркестър от Ботевград. В програмата се включи и детския хор от Правец, а гвоздеят в програмата бяха изпълненията на пет фолклорни ансамбъла от Правец, Врачеш и Ботевград. Те бяха оценени от чуждестранно жури в състав - Мирко Мулалич, Алекс Гаврилович и Микейл Хопкинс. Тримата играчи на баскетболния Балкан бяха впечатлени от духа и красотата на българските народни танци и дадоха без колебание най-висока оценка на всички участници.


Част от средства бяха събрани и от благотворителен търг със спортни артикули, в който се включиха редица изявени спортисти от Ботевград. На най-висока цена - 300 лева, бе продаден екип, с който на най-добрият български баскетболист Александър Везенков е играл в Барселона. За 200 лева бе закупен потник на капитана на Балкан Венци Петков от най-успешния сезон във ФИБА Къп. Върху потника фигурираха подписите на всички играчи от отбора.


По време на събитието се продаваха и ръчно изработени бижута, сладки, ваучери за почистване, картини на тема “Моето любимо място в Ботевград”, множество картички и козметика, за които заслуга имаха десетки ученици от Община Ботевград.


Това благотворително събитие наистина успя да обедини голяма част от Ботевград и показа, че заедно сме по-силни и добри. Нека то бъде за пример, че със съпричастност можем да превърнем всяка надежда за живот в реалност.