Отчет-анализът за дейността на областната дирекция през 2018 г. бе представен днес в присъствието на директора на ГДПБЗН гл. комисар Николай Николов, зам.- директора на ГДБОП ст. комисар Стефан Джолев, директорите на РДПБЗН- София и РДГП- Драгоман, административните ръководители на Софийска окръжна прокуратура и Софийски окръжен съд и зам.- областния управител на Софийска област Николай Николов.


От името на професионалното ръководство на МВР гл. комисар Николов даде положителна оценка за цялостната дейност на областната дирекция, отчитайки спецификата на населението и обслужваната територия. Като много добри той окачестви предприетите от новото ръководство мерки и постигнатите резултати за подобряване на криминогенната обстановка в Ботевград и Ихтиман. Наблюдаваме Вашата работа и напълно подкрепяме усилията, които полагате за осигуряване на безопасна среда за всички граждани в областта. Оценката е на база постигнатото намаляване на престъпността и плавно повишаване на разкриваемостта, както и наложените добри практики преди всичко по отношение на превенцията на правонарушенията. Отчетените днес резултати показват, че посоката, в която вървите, е добра, подчерта в заключение гл. комисар Николов.


Положителна оценка за професионалното взаимодействие с разследващите полицаи, въпреки осезаемия кадрови дефицит, изказа и административният ръководител на Софийска окръжна прокуратура Наталия Николова. Тя наблегна на значимостта на работата с непълнолетни, на активния контрол на общоопасните средства и отработването на случаите на дребно хулиганство. С много висока оценка за бързата и професионална работа на служителите, извършили първоначалните процесуално- следствени действия при двете тежки автобусни катастрофи, отнели живота на над 20 души, завърши изказването си окръжният прокурор. 


Областната дирекция запазва доброто си ниво по отношение процедурите по Закона за електронните съобщения, оценяваме всички аспекти на Вашата нелека работа, коментира и Пламен Петков, председател на Софийския окръжен съд. 


Пълна подкрепа в усилията за намаляване на пътнотранспортния травматизъм декларира и зам.-областният управител на Софийска област Николай Николов, посочвайки, че са предприети мерки и до края на годината е планирано да бъдат извършени ремонти по главни пътни артерии в областта.


В отговор на направените коментари и препоръки директорът на ОДМВР- София ст. комисар Николай Спасов увери, че ръководството си дава ясна сметка както за постигнатото, така и за допуснатите пропуски, за отстраняването на които са набелязани конкретни мерки и действия.


През изминалата 2018 г. регистрираните престъпления са с 5.3% по-малко от предходната година и с 0.64% от 2016 г. Разкриваемостта бележи ръст с 0.25 пункта спрямо 2017 г., сочи отчетът на Областната дирекция на МВР. Регистрираните престъпления по криминална линия и разкриваемостта им се запазват през изминалите години. Отново доминиращи са престъпленията, определяни като “битови”, като от общия брой регистрирани, кражбите заемат дял от 34.5%, а грабежите са 0.9%.


Общият брой на регистрираните престъпления против личността през 2018 г. бележи устойчивост, а разкриваемостта им спрямо 2017 г. бележи ръст с 8.5 пункта. 


През 2018 г. са регистрирани 1287 престъпления против собствеността спрямо 1269 за 2017 г. Разкриваемостта е увеличена на 34.58% спрямо 30.10% за 2017 г. През периода са регистрирани 26 грабежа, спрямо 14 година по-рано. Разкриваемостта е 69.23%. И през 2018 г. кражбите остават най-често извършваното престъпление на територията на ОДМВР София – 81.81% от престъпленията против собствеността. Разкриваемостта при тях е увеличена на 31.81% в сравнение с 2017 г. – 28.38%.


По отношение на общоопасните престъпления има намаление  на регистрираните- 1310 спрямо 1533 за 2017 г., със 75.42% разкриваемост. С близо 21% се е увеличил броят на регистрираните престъпления с наркотични вещества спрямо 2017г. и със 78% спрямо 2016 г., но разкриваемостта им бележи спад.При регистрираните престъпления за превеждане през граница (9 спрямо 11 за 2017 г.), се наблюдава спад, а разкриваемостта е 88.89%. 


Извършените престъпления от малолетни и непълнолетни през 2018 г. се увеличават в сравнение с предходните години, като доминиращи са кражбите. В резултат на активните съвместни действия по Механизма за обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст за учебната 2018-2019г. бяха върнати 530 деца.


Нивото на регистрираните икономически престъпления на територията на ОДМВР- София отчита устойчивост. Разкриваемостта през 2018 г. е увеличена с почти 5 пункта спрямо предишните години. В хода на проведените през 2018г. специализирани полицейски операции са иззети: 336 028 къса цигари- увеличение с близо 80%, 1173,22 кг тютюн- увеличение над 3 пъти, 5339,74 литра алкохол- увеличение с над 65% и 19 535 литра гориво. 


През 2018г. се отчита намаляване в броя на настъпилите пътнотранспортни произшествия като цяло, намаляване на загиналите, но увеличаване броя на ранените. Активно бе взаимодействието с АПИ, ОПУ – София и фирмите по пътно поддържане, както и с местните управленски структури по оказване на помощ и координация на действията за осигуряване безопасността на движението.


За постигнати високи резултати в служебната дейност и конкретен принос при изпълнение на професионални задачи през изминалата година са наградени общо 375 служители на ОДМВР- София.