Коледната ще е повече от 2 седмици, пролетната – 10 дни
 
Пет ваканции ще имат учениците през новата 2012/2013 година - четири по време на редовните занятия и една през лятото. Това става ясно от проект на заповед на просветното министерство за новия учебен график.
По традиция учебната година ще започва на 15 септември, въпреки множеството дискусии за изместването й от 1-ви октомври. Първата школска есенна ваканция ще зарадва учениците само месец и половина след първия звънец. Децата ще ходят на училище от 15 септември до 1 ноември, след което ще бъдат разпуснати в четиридневна почивка заедно с уикенда и ще трябва да се върнат в класните стаи на 5 ноември. Втората ваканция е по Коледа – от 22 декември до 6 януари. Така покрай големите зимни празници учениците ще разпускат общо 16 дни, пише "Монитор".
 
Следващата миниваканция идва само след месец. Спрямо графика тридневната зимна почивка е насрочена от 23 до 25 февруари включително. Два от тези дни се падат събота и неделя. Така на практика просветното министерство отпуска само ден почивка през февруари. В студените месеци децата ще почиват с ден по-малко спрямо миналата година, когато зимната им ваканция беше четири дни. Пролетната ваканция е насрочена в края на март. За всички, без абитуриентите, тя настъпва на 29 март и приключва на 7 април. Зрелостниците пък ще почиват съвсем символично от 29 до 31 март.

И през следващата учебна година матурите за абитуриентите и седмокласниците ще се провеждат в един ден. Просветното министерство запазва дори и същите дати за съдбоносните изпити.
На 21 май е изпитът след 7 клас и матурата по български език и литература. Само с ден промеждутък, на 23 май, изпитният маратон продължава с теста след седми клас по математика и втората задължителна матура по избор. От 9 до 14 май пък са насрочени изпитите за национално външно оценяване за четвъртокласниците. На 27, 28 и 29 май в графика са заложени изпитите за външно оценяване след 7 клас съответно по обществени науки, чужд език и природни науки. Матурите по желание абитуриентите могат да държат в периода от 27 май до 5 юни.
Източник: blitz.bg