На 12 май ВГ“Оренда“ и група приятели посетиха град Севлиево, манастирите в близост до града и фестивала „Семе българско“.
По покана на г- жа Венета Лазарова - професионален водещ, организатор събития в PIX ART studio и сценарист на фестивалната програма,  вокална група „Оренда“ към НЧ“Тодор Пеев-1871г“ – гр. Етрополе  взе участие във форума.
Участниците на „Оренда“ заразиха със своето жизнено излъчване и слънчево настроение публиката, която  откликна на  изпълненията с родно българско  хоро.
Фестивалът „Семе Българско”  е  един от форумите в България, обявил се в защита на всичко българско и родно. Тази година се провежда петото издание на фестивала, чиито организатори са Община Севлиево и инициаторите от рекламна агенция „Елмазови”. Нова инициатива на събитието е демонстрацията на изчезващи български занаяти на 12 май, а магията на българския фолклор е неизменна част от посланието на фестивала.
Организираните мероприятия  връщат  всички присъстващи към корена български. Посетителите могат да видят изложители на български храни, напитки, семена и цветя, както и творци на приложните изкуства, свързани с българския дух и традиции. Тази година своята дейност  представят някои от институтите към Селскостопанската академия, които  гостуват през първия ден на фестивала.  Националният фестивал „Семе българско” не е само повод да се съберат хиляди хора, за да посетят изложението и да се включат в демонстрациите и дегустациите, а и да подкрепят живота. Вече има едно родено бебе в резултат на вярата, че заедно е възможно да се дарява надежда за живот.
Да бъдеш част от това събитие, означава да нахраниш Душата и Сърцето и да се сдобиеш със силата на корена.
ВГ“Оренда“ изразява дълбока благодарност към г-жа Лазарова за отправената покана и предоставената  възможност да се почувстваме част от вълшебството на Сътворението, като искрено подкрепяме и каузата на  „Семе българско“ –  съхранение и продължение на  корена !
Текст и снимки: Петя Цекова