В организирания и финансиран от Елаците-Мед и Геотехмин конкурс „140 ГОДИНИ СВОБОДА. ГЕРОИТЕ И СЪБИТИЯТА ОТ МОЯ РОДЕН КРАИ“, който започна през март тази година в дванайсет училища-партньори от Софийска област, участваха и учениците от Основно училище „Христо Ботев“ в Етрополе.
Преди награждаването, група ученици поднесоха кратка програма от патриотични стихотворения и песни, която условно можем да наречем „Аз съм българче”.
Учениците са предали 3 рисунки и 4 писмени творби, 2 стихотворения и 2 презентации.
Днес станаха известни победителите и техните творби, които са оценявани от тричленно авторитетно и независимо жури, съставено от доцент Цветан Илиев - дизайнер и преподавател по графичен дизайн, Любов Шишкова - редактор по български език и литература в издателство „Просвета“ и доктор Антоан Тонев – историк, директор на 17-то средно училище „Дамян Груев“ в София. 
Победителите:
КЛАСИРАНЕ В ПЪРВА ВЪЗРАСТОВА ГРУПА 5-7 КЛАС
КАТЕГОРИЯ РИСУНКА:
Трета награда за Александра Иванова, 6.клас - „В очакване на освободителите“ Втора награда за Десислава Йотова, 6.клас - „Преминаването на Балкана“ Първа награда за Силвия Илиева, 6.клас - „Посрещане на генерал Гурко в гр. Етрополе“
КЛАСИРАНЕ В ПЪРВА ВЪЗРАСТОВА ГРУПА 5-7 КЛАС КАТЕГОРИЯ ПИСМЕНА ТВОРБА:
Трета награда за Любомир Билев, 6.клас, презентация „Зимното преминаваме през Балкана“
Втора награда за Кристиян Николов, 6.клас, стихотворение „Свобода жадувана“
Първа награда за Мариян Ботев, 6.клас, презентация „Етрополец - спасителят на Самарското знаме“
Наградите връчи инж. Валентин Цацов - директор на Рудодобивен комплекс към Елаците-Мед - гр. Етрополе и Диана Марини от отдел "Връзки с обществеността" в Геотехмин. 
Преди награждаването всеки един от участниците получи Грамота за участие.
 
Предметни награди са предвидени за училищата-партньори в конкурса. Изборът на Основно училище „Христо Ботев“ за предметна награда е монитор и кутия с процесор.