БНТ 2 ще го излъчи в три последователни дни – в праймтайма си в събота от 12:30 ч., в неделя от 06:30 ч. и в понеделник от 22:30 ч. Макар и създаден още през 2013-а документалният филм е от емблемите на най-популярната документална поредица на Националната телевизия „Световните градове на България”, продуцирана от компанията „Файв Стар Медиа Груп”. В каталога на поредицата има над 30 заглавия, които се радват на огромен зрителски интерес. За какво става дума в „Истории за величие”.


Филип ІІ Македонски, хегемон на Елада. Той реорганизира армията, като създава прочутата македонска фаланга – невероятно ефективен за времето си боен строй. Истинска "машина за убиване". Всъщност фалангата има и своите поражения. Едно от тях е от тракийското племе "трибали". Те разгромили Филип край Етрополе - Ватерлоо на античния Наполеон.


Но всъщност тази история започва от баналния конфликт на една актриса с режисьора й в Шекспирово представление. Тя напуска театъра и тръгва след другата си голяма любов – военната история. Доста необичайно занимание за млада очарователна актриса. Но така тя изживява една историческа приказка за ген. Гурко, ген. Виктор Дандевил, Васил Левски, Христо Ясенов и техните героични съдби. Самата тя язди кон, стреля с пушка и преживява различни други приключения. 


В ролята на своенравната актриса е необичайно красивата Диляна Димова. Образът на маниакалния режисьор е поверена на американския актьор Джонас Толкингтън  Има роли в над 40 холивудски продукции, в които си партнира с Морган Фрийман, Джон Кюсак, Брюс Кемпбъл и др. В България е известен с ролята си на агента от ЦРУ в сериала „Седем часа разлика”. 


Сценарист е Александър Перпелиев /”Varna – Prima Europaea”, „Долина на светци”/, режисьор е Степан Поляков /”София – Историята на Европа”, „Майсторите, които върнаха времето напред”/, главен оператор Филип Маринов /”Сапарева баня – Началото на Началото”/, композитор е известният ъндърграунд музикант Симеон Германов /”София – историята на Европа, „Една внезапна спирка”/. Изпълнителен продуцент е Вивиан Бояджиева.