Контролната операция, координирана от Европейската мрежа на службите на “Пътна полиция” в ЕС /TISPOL/, ще се проведе и у нас


На територията на всички страни-участнички в TISPOL ще се проведе по едно и също време – от 7 до 13 декември - контролна акция за управление на моторни превозни средства след употреба на алкохол и упойващи вещества. Тя е организирана от Европейската мрежа на службите на “Пътна полиция” в ЕС /TISPOL/, която отчита, че значителна част от тежките инциденти по пътищата на Европа с голям брой жертви и тежко ранени са причинени от шофьори, седнали зад волана след употреба на алкохол или упойващи вещества. Според категоричната позиция на Паси Кемппайнен, председател на работната група по алкохол и наркотици към TISPOL, всеки, който избере да игнорира повсеместните образователни послания, може да очаква да бъде заловен и наказан. “Нашето внимание ще се фокусира и върху шофьори, употребили наркотици, непризнаващи огромния риск, на който излагат себе си и останалите участници в движението. TISPOL продължава да призовава към нулева толерантност спрямо шофирането след употреба на упойващи вещества”.
Като член на TISPOL и във връзка с приетия от европейската мрежа план за провеждане на полицейски операции през 2009 г., “Пътна полиция” в нашата страна също организира засилени проверки за установяване на нарушения, свързани с управление на моторни превозни средства в нетрезво състояние или след употреба на наркотици. Кампанията стартира от днес и ще продължи седем дни, съобщава Пресцентъра на МВР. 

При подобна седемдневна кампания, проведена през 2008 г., повече от един милион шофьори са тествани в 24 европейски страни. Регистрирани са 14 185 нарушения, свързани с шофиране в нетрезво състояние и 939 - с управление на МПС под въздействието на упойващи средства.