36-годишният художник Иван Василчин пристигна в България за националния празник на страната. На 3-ти март той откри самостоятелна изложба в галерия „Савчеви” в Оряхово. Вчера творецът представи картините си в Етрополе, а на 15 март от 17 часа ще открие изложба в Историческия музей на Правец. Експозицията е озаглавена „ Българщина и духовност”.
Иван Василчин твори в областта на абстрактната живопис. Картините му представляват неразривен синтез между духовност и вяра. В тях се открояват характерните черти на църковния стил. Творбите са свързани предимно с България. В експозицията е включена картина-триптих, озаглавена „Преселването на българите-павликяни”.
„В картината съм пресъздал мъката, страданието и надеждата на нашите прадеди”, каза художникът пред наш репортер. Иван Василчин често посещава България. Поредната му визита е по покана на ботевградския художник Володя Казаков. Двамата се запознават по време на миналогодишния пленер в Стар Бешенов, Румъния. Пленерът се организира от 5 години по инициатива на Иван Василчин и Българското дружество от Банат, Румъния.
„Щастлив съм, че в пленера участват художници от България. Идеята ми е тази проява да се популяризира и в нея да се включат български творци от етническите области в други държави”, сподели художникът.
Иван Василчин е завършил специалност „стенопис” в художествения университет в Яш, Румъния. Той е потомствен зограф. През свободното си време Василчин ръководи школа по изобразително изкуство към читалището в Стар Бешенов.
В края на март Василчин ще организира две изложби на художниците от ботевградската група към СБХ. Едната ще бъде открита в българския център в Стар Бешенов, а картини на Володя Казаков ще бъдат подредени във френския културен център в Тимишоара.     

На снимката: Володя Казаков и Иван Василчин