Ето нещо интересно. Bugatti Veyron се води най-бързият автомобил серийно производство, ускорява от 0 до 100 км/ч за 2.5 секунди и ...действително се води най-скъпият автомобил. Обикновено такива екземпляри са и най-желаните модели, но не и според класацията на "Форбс".

Най-мощният, бързият и скъпият автомобил според книгата на рекордите на Гинес се нарежда едва на 12-та позиция. Пред него е доказал се спортист като Koenigsegg, който предлага почти идентично представяне, но на половин цена. Все пак Veyron струва покъртителните 1.4 милиона долара.

Междувременно е любопитно, че в класацията не фигурират известни екзотики като Pagani Zonda например. Интересно е какво според "Форбс" не им е достигнало.

Иначе класацията не би могла да мине без прочути и утвърдили се компании като Ferrari и Lamborghini, които участват с по два модела. Безспорно класацията е един триумф на компанията от Маранело. Пред нея обаче са успели да се наредят два британеца - Morgan Aeromax и Aston Martin DBS.

Изобщо наред с доказалите се италиански суперспортисти имаше и много представители на Острова, които по нищо не отстъпват.

1. Aston Martin DBS

Цената на този модел е 265 000 долара и средно за него се чака по 28 месеца. Това е колата, която направи своя дебют в последния филм за Джеймс Бонд - "Казино Роял". Очакваше се в началото на 2008 година, но както изглежда, първите клиенти ще си го получат вероятно към началото на 2009 година.

2. Morgan Aeromax

Цена - 188 000 долара. За него се чака 2 години, но всички предвидени бройки вече са разпродадени. Обикновено предлагането на произвеждания ръчно Aero 8 Roadster надвишаваше търсенето, но не такава е ситуацията с AeroMax. Това е един още по-изтънчен спортен модел, предлагащ шестстепенен автоматик, с който да се увеличи търсенето в Щатите. И явно целта е била постигната, защото всичките 100 бройки са вече продадени.

3. Ferrari F430 Scuderia

Цена от 201 213 долара, период на изчакване - две години. Това представлява една доста по-лека и ориентирана към пистата версия на харесвания F430. Автомобилът е един от типичните примери за ползване на технологиите от Формула 1 в шосейни модели. Сред тях са скоростна кутия, която превключва за 60 милисекунди, страхотна система за тракшън контрол и много други.

4. Ferrari F599 GTB Fiorano

Подобно на по-малкия събрат и тук се чака 2 години, но за модел, който струва вече 264 034 долара. Този модел е наследник на успешния 575М и е по-изключителен от F 430, като само 300 бройки достигат до Щатите всяка година. Официално клиентите чакат по 2 години за суперавтомобила с предноразположен V12 двигател.

5. Lamborghini Murciélago LP640

Цената на този италианец е 311 100 долара, като за него се чака около година и половина. Мощност - 640 к.с. 12 цилиндъра, монтирани по средата и изложени под прекрасна витрина. Задвижване на четирите колела. Изключително ниски и агресивни врати. Това е един истински наследник на Diablo и Countach и заслужава да бъде окачван на постери, както е ставало с предшествениците му.

6. Mercedes-Benz CL65 AMG

Цената на този "продукт" е 195 000 долара, като за "доставката" му се чака около година и половина. Новият CL65 AMG отбелязва 40-тата годишнина на AMG. Под безкрайния преден капак се крие V12 двигател, а металикът Alubeam доставя един блясък на колата, който на другите автомобили просто липсва. Бройката напълно логично ще бъде ограничена на 40, като 20 от тях ще бъдат пратени отвъд океана.

7. Bentley Brooklands Coupe

Каквото и да си говорим цена от 340 000 долара не си е малко. Чакане от 18 месеца - също. Но пък ще карате най-ексклузивното купе в света. Общата бройка ще достигне 550, като всяка една от тях е оборудвана с двигател с мощност от 530 к.с. Първите доставки се планират за април 2008 година, но всички автомобили до април 2009 година вече са разпродадени.

8. Rolls-Royce Phantom Drophead Coupe

Цената на този аристократичен британец е 407 000 долара, а за него се чака "само" 15 месеца. Името му идва от английското наименование за кабриолет. Той се базира на репутацията на изключително успешния Phantom VI, който се радва на огромен успех сред богаташите и вече се появи в няколко музикални клипа. Откритият модел си има четири пълноприводни места, удобни врати. Но се настанете удобно... не в него, тъй като има да чакате доста, докато се настаните удобно в него.

9. Koenigsegg CCX

550 000 долара. Повече от година. Шведът е един от последните суперавтомобили, като по официални данни може да развие почти 400 км/ч. Очакваните бройки са 20 годишно, което означава, че екзотичният автомобил ще бъде до голяма степен играчка за колекционери. Ако искате един и можете да си го позволите, то ще трябва да се надпреварвате.

10. Tesla Roadster

Цена от само 98 000 долара. И се чака само година. Вероятно затова моделът е чак на десето място в престижната класация. А той е едно от изключенията и заслужава по-предна позиция. Не че няма никакъв интерес към автомобила.

Освен това той се старае да е екологичен, като вече привлече към каузата Джордж Клуни и басиста на Red Hot Chili Peppers Флеа. Вече има 600 поръчки, като от Tesla планират обща бройка от 800 автомобила. Първите поръчки се очакват да достигнат до собствениците си в началото на 2008 година.

11. Audi R8

Интересно, че този модел изглеждаше да е доста популярен и желан. Цената му е 109 000 долара, като за него се чака около година. Това е немският R8 със средноразположен двигател, който цели да отнеме от почестите на италианските спортисти.

Един от конкурентите му е Lamborghini Gallardo, но R8 е някак по-изтънчен и комфортен. Освен това сервизите на Audi са къде-къде повече. В първата година ще бъдат доставени 300 представители от този модел. А в България засега има три. Годишното производство междувременно би трябвало да скочи на 1000 бройки годишно.

12. Bugatti Veyron 16.4

ЦЕНА - 1.4 милиона долара. Неописуемо. Но пък се чака само 10 месеца. Veyron е най-скъпият модел в тази класация. Но дори и най-богатите колекционери не могат да си го позволят, тъй като общата бройка е 300. Прави се по поръчка, като всяка бройка изисква своя депозит от 417 000 долара.

13. Lamborghini Gallardo Superleggera

Нужни са 220 300 долара, за да се сдобиете с красивия италианец. Периодът за чакане е между 8 месеца и година. Общата мощност на модела е станала 530 к.с. Бройката обаче е изключително ограничена, така че ако сте си набелязали този модел, трябва да побързате, ако въобще има свободни бройки.

14. Bentley GTC Convertible

Страшен красавец, но срещу 189 990 долара - британец с американска цена. Новата открита версия на Continental GT е известна като една от най-сексапилните коли и най-желаните кабриолети, в който да бъдете забелязани в топлите летни нощи. Двигателят е запазен - същият V12 като в купето и седана. За красивият аристократ ще трябва да чакате около осем месеца.

15. Porsche 911 GT3 RS

Цена - 124 900 долара. Ще пристигне до вас скоро, стига да сте един от богоизбраните. Това е една лека и мощна версия на легендарния 911 на Porsche. Изключително лимитираният GT3 RS наследява визуално паметния Carrera RS от 1973 година.

Това обаче е един суров и ориентиран единствено към спорта автомобил, който едвам е получил разрешение да се движи по шосетата. Бройките предвидени за 2007 година бяха разпродадени преди повече от година.