Срещата на градоначалниците от Софийска област се проведе в малкия салон на читалище "Христо Ботев". Тя бе открита от кмета на Ботевград Георги Георгиев.

Срещата започна с дискусия по преблеми на социалното подпомагане в общините. Директорът на областната  дирекция „Социално подпомагане” Наталия Кънчева изтъкна, че от социални помощи в Софийска област е трябвало да отпаднат 1364 човека, но технният брой е намален на 690. За Ботевград отпадналите от социални помощи са 5, а за Правец-21 души - каза тя.
Кметът на Ботевград Георги Георгиев подчерта, че в община Ботевград няма наболели социални проблеми, както и безработица. „Аз смятам, че в нашата община няма нужда от Бюро по труда. Държавата дава излишни пари за поддръжка на тези структури, а би било по-добре да ги предостави на социално слаби хора” – заяви Георгиев. Гостите от другите общини споделиха, че работят по различни проекти за финансиране на различни социални дейности.  

На срещата се разискваха и проблеми, свързани с опазването на горите. Представителят на Регионалната дирекция по горите запозна кметовете с промените, които се предвиждат в Закона за горите. Той ще бъде внесен за обсъждане в Парламента най-късно до месец – обясни Христов.
Темата предизвика разгорещени дебати. Кметовете поставиха редица въпроси, свързани с охраната и стопанисването на общинските гори. Конкретни отговори обаче не получиха. Според кметовете проблемите на общините ще се рашават по-лесно, ако има диалог между местната и централната власт. "Трябва да се допитвате до нас, когато променяте законите" - препоръчаха някои от градоначалниците. Областният управител Емил Иванов прекрати споровете и предложи да бъде сформирана работна група от кметовете на районите с най-много гори – Ихтиман, Своге и община Мирково. Те ще съберат и обобщат предложенията на градоначалниците от Софийска област за промени в Закона за горите. След това ще ги предоставят на депутата Олег Попов. Той пък ще ги внесе в комисията към Народното събрание,  която подготвя проектозакона.

Оказа се, че и проблемите с електроразпределителната мрежа в общините не са малко.
„Месеци чакаме, за да бъдат пренастроени часовниците на уличното осветление. 17 месеца не можем да пуснем в експлоатация ново трасе за махленско улично осветление. От три години чакаме ЧЕЗ да ни предостави оферти за поддържане на уличното осветлени” – сподели с присъстващите ботевградският кмет. Проблемите с честото спирани на тока и променливото напражение също бяха поставени на дневен ред. Зам.областният управител Мариус Цаков съобщи, че при него са постъпили жалби, в които гражданите недоволстват от електроснабдяването.     

От своя страна представителите на ЧЕЗ Електро казаха, че ще вземат незабавни мерки за решаването им и в най-скоро време ще предложат оферти на общините за поддържане на електроразпределителната мрежа

След приключване на срещата кметът Георги Георгиев покани гостите на обяд в младежка туристическа база „ Боженишки Урвич”