Инициативата е посветена на 134 години от Освобождението на града от турско робство и 77 години от преименуването на град Орхание в Ботевград. Целта й е да съхрани светлите дати, свързани с историята на родния град и да насърчи учениците да творят и развиват своите творчески умения.
В конкурса могат да участват ученици от прогимназиален и гимназиален етап на обучение.
Надпреварата за учениците от прогимназиален етап ще се проведе в следните направления:
-Рисунка /тема – по избор; материали и техники – по избор; формат на листа – А3/;
-Разказ /авторска творба на тема, свързана с историята, културата или природата на родния край; обем - до три стандартни печатни страници/;
-Рецитиране на стихотворение /може авторско или на друг автор, но да е посветено на Ботевград/;
-Изпълнение на песен /българска - по избор/.                      
Надпреварата за ученици от гимназиален етап ще се проведе в две направления:
-Есе /авторска творба на тема, свързана с местната история, култура, природа или с живота и делото на патриоти, писатели, учени и други видни личности, допринесли за развитието на родния край; обем – до 3 печатни страници/;
-Компютърна презентация или видеоклип /темата да е свързана с местната история, култура, природа или с живота и делото на патриоти, писатели, учени и други видни личности, допринесли за развитието на родния край; продължителност – до 5 минути/.
Всяко училище може излъчи по един участник в отделните направления. Допуска се само компютърните разработки да са дело на екип.
Авторските творби, компютърните презентация и видеоклиповете не трябва да са участвали в други конкурси.
Заявките за участие в конкурса се представят не по-късно от 25 ноември в Исторически музей – Ботевград. Те трябва да съдържат трите имена на участника в съответното направление и училището, което ще представя. На същата дата участниците в направление „Разказ” и „Есе” представят и копия на творбите.
Участниците в направление „Рисунка” трябва да представят творбите си до 17.11.2011 год. Те ще участват в изложба, която ще бъде открита официално на 21.11.2011 год., от 16 часа в Историческия музей.
Първи общински конкурс „Бъдещето на Ботевградския край” ще се проведе на 1 декември от 16 часа в зала „Орханиец” на Исторически музей – Ботевград. Всеки участник ще има възможност за индивидуална изява. Жури в седемчленен състав ще присъди грамоти и специални награди на победителите и участниците. Наградният фонд е осигурен от Община Ботевград.
Конкурсът ще се реализира по предложение на дружество „Орханиец” и с домакинството на Исторически музей – Ботевград. 
Идеята на организаторите е надпреварата да стане традиционна. От следващата година тя ще предложи повече направления за изява на учениците от Ботевградския край.