В дирекция „Бюро по труда” – Ботевград се провежда днес информационен ден за възможностите на мрежата „Европейски услуги за заетост” (EURES). Към инициативата проявяват интерес и безработни, и работещи лица. На тяхно разположения са всички актуални оферти за работа в страните-членки на Европейския съюз, както и брошури с обща информация за отделните държави, която включва: регистрация и установяване, търсене на работа, социална сигурност, данъци, живот, образование, признаване на дипломи и интернет адреси. Допълнителни разяснения по офертите се предоставят от EURES-асистента към Бюрото по труда – Райна Василева. Тя каза пред наш репортер, че най-търсените позиции за работа в чужбина са в сферата на услугите, но за някои от тях се изискват добри познания по чужд език, което се оказва бариера за кандидатите.
Свободните работни места, предлагани  от чуждите работодатели, се обявяват във всички дирекции „Бюро по труда” и на интернет страницата на Агенцията по заетостта - www.az.government.bg/eures. Желаещите да кандидатстват представят своите автобиографии в електронен вариант в дирекциите „Бюро по труда”. Автобиографиите трябва да бъдат представени на български език и на съответния език, посочен от работодателя. Формулярите може да намерите на: http://еuropass.cedefor.europa.eu. EURES – съветниците изпращат по електронен път получените от дирекциите „Бюро по труда” автобиографии на работодателя и/или на EURES – съветника от съответната страна, посочен като лице за контакт. Назначените на работа кандидати от България следва да информират дирекцията „Бюро по труда”, където са регистрирани.
Кандидатите за работа в чужбина могат и сами да се регистрират в европейския портал за мобилност и ще имат пълен достъп до работните места от цяла Европа. Това става на: http://eures.europa.eu.
Търсенето на работа се извършва по различни критерии, като вид работа, страна, продължителност на трудовия договор, необходима квалификация, професионален опит. Всеки кандидат може да създаде собствен профил в портала EURES. Ако профилът му се покрива с предложенията за работа, те ще бъдат изпращани на посочената от него електронна поща още в деня на публикуването им. Кандидатът може да установи и пряк контакт с българския EURES-съветник или да контактува директно със службата по заетост на съответната страна.