Бившата еколожка на община Ботевград Албена Симеонова е в основата на нова идея – в София да заработи фермерски пазар за биопродукти, така както е в големите градове в Европа.
В момента Албена Симеонова е председател на Фондация околна среда и земеделие. След като напусна Ботевград тя замина за Никопол, където се занимава с биоземеделие и продължава активната си обществена дейност като еколог.
.В момента се водят преговори с главния архитект на София Петър Диков за определяне на мястото на пазара. Едно от най-обсъжданите места за събиране на фермерите е паркът Заимов.
Пазарът ще работи веднъж седмично, посочи Албена Симеонова. На еднакви щандове, които ще се прибират след пазарния ден, биопроизводители от цялата страна ще предлагат продукцията си. Те ще трябва да бъдат сертифицирани и регистрирани като биопроизводители.
„Искаме подкрепа да се създаде един фермерски пазар в София, както е в цяла Европа – един ден в седмицата фермерите излизат и продават собствената си продукция. За да можеш да се запознаеш с фермера, ако нещо ти хареса, да си купиш от него и следващия четвъртък да отидеш и отново да си го купиш”, заяви Симеонова.