От началото на миналия месец Николай Стоянов Донов е ръководител на ВиК ЕЕОД район Етрополе.


Роден е през 1951 година в Етрополе и е завършил специалността „Строителство и архитектура” в Кърджали. Трудовата му дейност е свързана с тази специалност като учител, технически ръководител във военно поделение, в Общината, в Стройрайн-Етрополе и в Института по проектиране.
Разговорът с него беше свързан с проблемите и вижданията му относно работата, която е поел да изпълнява като ръководител на ВиК район Етрополе.
Ето какво сподели той за читателите на сайта:
„С постъпването си на работа на 02.09.2013 г. трябваше да установя каква е експлоатационната характеристика на водопроводната мрежа. Дали тя изпълнява предназначението си да доставя на клиентите ни количествена и качествена вода.
Също така, трябваше да установя дали водохващанията отговарят на стандартите за защита на околната среда.
Външните водохващания са изпълнени по смесена система от етернитови, стоманени и полиетиленови тръби.
За времето от постъпването ми на тази работа до сега експлоатационните разходи за поддръжката на етернитовата мрежа са се увеличили многократно. През ден имаше аварии в с. Бойковец , с. Ямна, с. Брусен и в гр. Етрополе. Големият брой аварии доведе до влошаване на качеството на услугата „водоснабдяване”.
Към дейността на ВиК оператора спада и задължението да взема проби от водата, да чисти водохващанията и да поддържа в изправност съоръженията.
На практика на водохващанията и резервоарите  в Етрополе, м. Гарсовец и с. Ямна липсват врати и метални капаци и поплавъци. На места няма и ограда. Това води до свободен достъп на животни и хора в санитарно-охранителните зони, което е абсолютно забранено.
Напрежение сред хората създаде и изпълнението на интеграционния инвестиционен проект във водния сектор на гр. Етрополе. Всекидневните аварии на булевард „Партизански” доведе до влошаване на качествата на питейната вода, до запълване на цедките на водомерите с пясък, филц и други примеси.
В селата Брусен, Малки Искър и Бойковец недобросъвестни граждани спират водата на едни махали, за да се облагодетелствуват други.
Все още не е решен и въпроса за възстановяване на енергозахранването с ток на хлораторната станция в местността „Баш Самоков”, електронизацията и автоматизацията на първия етап на пречиствателната станция.
С оглед на горното набелязахме мерки за решаване на проблемите:
- възстановяване на обектите на ВиК в санитарно-охранителните зони, с цел да не се замърсява водата.
- всекидневно почистване на водохващанията и хлориране на водата.
- ежедневен контрол при изпълнение на обекта по интеграционния инвестиционен проект за водния сектор.
- бързо реагиране и възстановяване на авариите по водопроводната мрежа.
- информиране на населението чрез средствата за масово осведомяване  за спирания на водата при внезапни аварии
- информиране на Общината при констатирани отклонения за качеството на питейната вода, установено с проба.”
Несъмнено в днешно време няма лека, безпроблемна и безотговорна работа. За сектора, който той е поел нещата се усложняват в пъти, тъй като нещата опират до втората, след храната, жизнено необходима субстанция за човека - водата. Всекидневно той и секторът, който оглавява, са подложени на постоянни критики, недоволства и брожения сред жителите на Общината. Особено при безводие и  аварии.
Като част от средствата за масово осведомяване в Община Етрополе, които той цитира в предприетите мерки, от сайта поемаме ангажимента да уведомяваме  нашите читатели при всяка възникнала авария или друга неприятна ситуация, която бихме получили от ВиК.