Днес от 11.00 часа в читалището на Суходол ще се проведе протестно събрание относно незаконното използване на закритото сметище край квартала.

Миналата седмица Административен съд-София отмени разрешението на директора на столичната екоинспекция за повторно отваряне на депото за отпадъци в Суходол.

От Столична община и РИОСВ-София обявиха, че ще обжалват решението. През ноември 2007 година столичната екоинспекция издаде разрешение на фирма "Чистота Искър" ЕООД да извършва дейности по временно съхраняване, предварително третиране, депониране и транспортиране на отпадъци в депото в Суходол за срок от две години.

Разрешението беше издадено след изтичане срока на договорите за транспортиране на софийските отпадъци до депата в Карлово и Цалапица.

Междувременно френски журналисти от новинарския телевизионен канал EuroNews потвърдиха, че ще посетят Суходол.

Очаква се това да се случи на 7-ми май като журналистите ще останат в София два дни, съобщиха от сдружение "Защита здравето и живота на населението и околната среда".

Медията работи по филм за незаконното сметище в квартала, сравнявайки проблема с този в италианския град Неапол.

Европейското списание "Green Horizon" ("Зелен хоризонт") също заяви интерес към темата.

Очаква се в юнския брой на изданието да бъде публикувана разширена статия за незаконното сметище и нежеланието на българските власти да намерят решение на проблема.

"Green Horizon" се разпространява от Регионалния център за околна среда за Централна и Източна Европа. И от двете медии са потърсили контакт със сдружението през изминалата седмица.