Три ботевградчанки бяха на обучение по черлидинг, което се проведе от 2 до 12 януари в град Химки, Московска област. Това са Стела Бенчева – помощник-ръководител на мажоретния състав, Добринка Петкова – треньор на акробатите, и Биляна Лалинска, която е неин помощник.
„Черлдингът е вид спорт, който съчетава акробатика, гимнастика, аеробика, танци, но преобладават акробатичните елементи. Радва се на голяма популярност в Русия. В страната има Федерация по черлидинг. Само в Московска област са създадени около 200 отбора. Те си имат треньори и хореографи. С отборите работят и психолози, които им помагат да преодолеят страха от изявата пред публика, разказа Стела Бенчева. -Обучението беше интересно и полезно за нас. Надявам се, че ще успеем да приложим наученото в нашата работа”, допълни тя.
„През юни във Варна ще се проведе състезание по черлидинг. Отборът на школата, в която бяхме на обучение, ще вземе участие. Мажоретният състав на Ботевград също ще се представи, като за целта ще подготвим хореография с елементи на черлидинг. Все пак са необходими много желание и сериозни тренировки, за да постигнем нивото на отборите, които имахме възможност да наблюдаваме в град Химки”, каза Стела Бенчева. Тя сподели още, че е впечатлена от гостоприемството и отношението на домакините. „Разполагахме със свободно време, през което разгледахме забележителностите на Москва. Градът грееше в много красива коледна украса”, сподели още Стела Бенчева.