Главният редактор на изданието “Пчеларски вестник” проф.д-р Кънчо Кънчев откри днес паметната плоча на Димитър Панчев. Тя е поставена пред дома на именития наш съгражданин, допринесъл за развитието на организираното пчеларство в България. На паметната плоча е изписан следният текст: “Тук бе домът, в който живя големият пчеларски деятел и общественик Димитър Панчев.”

На официалното откриване присъстваха Пламен Иванов – председател на Националния браншови пчеларски съюз, Иван Горянов – председател на областната организация на пчеларите, Венета Цолова – председател на ОбС на пчеларите, членове на местното пчеларско дружество “Димитър Панчев”, както и близките на Димитър Панчев.

След като откриха паметната плоча, пчеларите разгледаха експозицията, подредена във фоайето пред малкия салон на читалище “Христо Ботев”. Тя съдържа снимки, документи и публикации на известния пчелар. Честването на 135 години от неговото рождение продължи с тържествено събрание на местните пчелари. Председателят на градското пчеларско дружество Румен Цветков и заслужилият краевед Симеонка Влайкова припомниха важни моменти от живота и дейността на Димитър Панчев. Проф. Кънчев изтъкна, че нашият съгражданин е имал най-много публикации в списание “Пчела”след Марко Вачков, който се счита за патриарх на българското пчеларство. Поздрав към пчеларите поднесе и Венета Цолова. Тя поздрави с 80-годишния юбилей Ивайло Панчев – син на Димитър Панчев. От своя страна Ивайло Панчев благодари на всички за оказаната почит и признание към баща му. Той изказа и специална благодарност на вестник “Шанс”, който редовно публикува неговите полезни съвети за отглеждането и размножаването на пчелите, за добиването на мед и др. 

Градският хор, солисти на октет “Балкански звуци” и ученици поздравиха присъстващите със своите изпълнения.
В залата бяха и американците Елизабет и Джоуел Скиин от Корпуса на мира, които пристигнаха днес в ОУ “Н.Й. Вапцаров”.

Водещ на тържественото събрание бе актьорът Симеон Владов, по чиято инициатива се изгражда параклис на оброка “Св. Харалампий”.

Днешното честване на пчеларите уважи съветничката Петя Кочкова. Тя им подари за клуба репродукция на известната картина на Ван Гог “Слънчогледите”. Събитието не забрави и общинският съветник от Коалиция  “Гражданско сдружение за Ботевград” Павлин Марков. От негово име бе връчена парична награда на градското пчеларско дружество.

Накрая ръководството на дружество “Димитър Панчев” покани на коктейл във фоайето на читалището гостите и местните пчелари. 

/На сн.№1 - проф. Кънчо Кънчев, Ивайло Панчев, Румен Цветков и Николай Вълов/