Предложението на съветници от опозицията за прекратяване правомощията на Йорданка Лалчева като председател на Общинския съвет намери отзвук и в предаването, което се излъчва в ефирното време на общината. Макар че Лалчева остана на поста си, както се очакваше, след резултата от тайния вот, който се проведе на редовната сесия през април.

Мнения по темата изказаха кметът Георги Георгиев, Радослав Наков, като бивш зам.-председател на Общинския съвет, и самата Лалчева. Тя заяви, че не знае какво е провокирало съветниците да внесат тази докладна, но предполага каква е причината.

„Моите предположения са, че те не одобряват мен и моята работа за това, защото съм им неудобна. Изключително отговорно отхвърлям тези мотиви, че не си върша работата, както трябва, че не спазвам правилника и ред други причини. Защото съвсем отговорно мога да заявя пред жителите на Община Ботевград – от самото начало винаги съм пазила авторитета на общинските съветници, винаги съм изпълнявала задълженията си като председател на Общинския съвет, които ми налага Законът за местно самоуправление и местна администрация и правилникът”, каза Йорданка Лалчева в предаването.

За разлика от председателя на ОбС, кметът Георгиев бе категоричен, че знае каква е причината за исканата оставка. „Повече от ясно е, че този Общински съвет работи безупречно. И това не защото го казва кметът, защото той най-малко може да прави оценка на Общинския съвет. Кметът може само да си дава мнението, а не да прави оценка. Това го говорят резултатите, резултатите в Община Ботевград. А тези резултати да ги има в Община Ботевград – положителни и добри, които да отговарят на исканията на хората, означава, че има много добре работещ Общински съвет. А за да има един много добре работещ Общински съвет, едно много важно нещо, условие за това, е председателят на ОбС добре да си върши работата. Ето това е причината, която беше – шест съветници, примерно г-жа Златева, г-н Якимов, г-н Филипов, г-н Гавалюгов, г-жа Горгачева, да искат оставката на председателя на ОбС. Повече от ясно е – г-жа Лалчева много добре си върши работата, което не им харесва на тях. Когато тя си върши добре работата, добре работи и Общинският съвет. Взимат се навременни решения, решават се проблемите на хората. Това всичко, разбира се, се отразява и върху работата на общинската администрация. Как се отразява – изключително положително, но това не радва тези шест съветници”, каза Георги Георгиев. Според него „добрите и хубавите постижения на общината дразнят и хора извън нея”.

„За да спре този добър процес на развитие на Община Ботевград, ние трябва да почнем да „клатим”, да „клатим” председателя на ОбС. Защото председателят на ОбС работи в много добър синхрон с общинската администрация и с този кмет. Ние трябва да „клатим” нещата, за да можем да „разклатим” първо председателя, след това започваме да „клатим” кмета”, добави Георги Георгиев.

Според бившия зам.-председател на ОбС и настоящ управител на ВиК „Бебреш”  Радослав Наков, с искането на оставката на Лалчева, съветниците от опозицията целели нещо съвсем друго – „политическа и най-вече медийна изява”.