Господин Близнашки, какво се случва в БСП? След интервюто на президента Георги Първанов се заговори за война между него и министър-председателя Станишев. Или просто това е сблъсък между олигархическите кръгове на единия и другия?

Близнашки: През последната година се натрупваше напрежение между институциите и това доведе до известно противопоставяне най-вече между двете водещи политически фигури в страната. В определен смисъл президентът се намеси своевременно. Имаше една серия от изявления на хора, свързани с министър-председателя, хора, които са нереазделна част от неговото обкръжение и президентът на републиката твърде дълго понасяше всичко това. Но очевидно дойде моментът нещата да се кажат открито.  Да се възстанови равновесието на силите. В крайна сметка никой няма право да разделя политиците в България на “добри” и “лоши”. Никой не е съвършен, както се казва. Трябва да ги съдим по делата им, по това как защитават националните интереси, а не да се правят изкуствени опити да се делят на такива с прозападна и респективно произточна ориентация и т.н. Но се намериха такива хора, създадоха интригата и мисля, че те трябва да бъдат сложени на място. Ако не искаме този конфликт да се задълбочи.

В едно свое интервю Вие твърдите, че това е най-слабото ръководство на БСП, защото са допуснали нещата да излязат извън контрол...

Близнашки: За съжаление така се случи. Преди десетина години в средите на БСП се създаде т.н. генералско движение . Те имаха една свръхамбиция да овладеят властовите позиции вътре в партията, да наложат своите виждания относно нейната линия. Това приключи с пълен провал и се саморазпуснаха, но последиците от техните действия останаха.  Кадровите решения за съжаление  останаха в сила и всъщност ние сега се занимава с последствията от интервенцията  на тези среди, свързани с т.н. невидима власт в страната. От тук идват проблемите  и се създаде едно изкуствено самочувствие у хора, които далеч нямат необходимите способности , за да бъдат в отговорните среди и в ръководството на БСП.
Аз лично възлагам големи надежди на предстоящия конгрес  през есента. Вече се вижда кой колко струва, колко са способни едни или други личности. Трябва да се сложи край на анонимността. Трябва да се анонсира колективно ръководство на партията, защото ако социалистическата партия не съумее да предприеме подобни действия, какво остава за  други политически сили, които общо взето са формирани на принципа на случайния подбо?.
Трябва да въведем ред в собствените си редици, защото очевидно е, че членството на България в Европейския съюз не влачи само облаги след себе си, но е свързано с много тежки изпитания, с много сериозни предизвикателства.

“В обществото има усещане, че всичко, което се  случва в България, става по задкулисен начин, във вреда на широките обществени слоеве, че непрекъснато се случват нередни и анормални неща.” Това казвате в едно интервю преди дни. Защо?

Близнашки: Да, това е моята оценка за редица неща, които просто са неправдоподобни. Неща, които не би трябвало да се случват. Още повече инициативата за тях да тръгва от средите на БСП. Визирам въвеждането на плоския данък.  Това е един решителен вододел, който е преминат и зад всичко това стоят интересите на нашата родна олигархия. Тя наместо да се подчинява на официалните правила, се опитва  да диктува своите разбирания за това как трябва да изглеждат нормите  в нашия живот. Така че има неща, които трябва да бъдат казани ясно и на висок глас. Случаят с плоския данък е една ултра дясна мярка, която е в полза на задълбочаване на социалната диференцияция в обществото. И като към всичко това се добави  продължаващото въвеждане на пазарни механизми във всички сфери на обществения живот – включително образованието, здравеопазването и то в най-груб примитивен вид, очевидно е, че трябва да се реагира и да се каже, че е необходима промяна в линията. Трябва да се намери баланса между интересите, а това означава едно сериозно преосмисляне на поведението на ключови политически субекти. Такава е социалистическата партия. На дневен ред е въпросът за новата програма  на БСП.  Защото БСП не може да бъде друга партия, освен партия на социалната справедливост, каквато е нейната историческа кауза.

По този повод Вие казхате, че България е социално най-несправедливата страна в Европа...


Близнашки: Определено. На европейския континент имаме най-висока степен на социална несправедливост. България не е просто най-бедната страна , България е страната, в която има най-висока степен социална несправедливост. И това е обяснимо, като се започне с ниските корпоративни данъци, с ниските данъци на доходите и високите  косвени данъци, които плащат в крайна сметка обикновените граждани. Стана ясно, че данъчната тежест е стоварена върху  обикновените хора в България. Т.е. провежда се една политика в интерес на богатите и свръхбогатите слоеве в нашето общество и това абнормално, нещо, което е неприемливо за една социалистическа партия. Да не говорим за това, че у нас се стигна до едно такова явление олигархичните кръгове да парадират със своето новопридобито богатство. Един дразнещ лукс, който се демонстрира навсякъде. Създава ес едно изкуствено висше общество, което е в центъра на общественото внимание. И всичко това в крайна сметка разрушава ценостната система на националната ни общност. В този смисъл аз смятам, че са натрупани сериозни проблеми, които трябва да станат център на внимание, които да се превърнат в основа на разискванията на предстоящия конгрес на партията. 

Преди няколко дни Народното събрание гласува закона за приватизация на болниците и оряза преференциите на лекарите, както и задължението да не се променя предмета на дейност


Близнашки: Това е болна тема. Искам да кажа , че нещата минаха на първо четене. Законът не е приет окончателно . Смея да твърдя, че след моята интервенция пред последната седмица, моите изяви в медиите, се стигна до едно преобръщане на позицията. Доста внезапно, доста неочаквано. В момента се търси решение за въвеждане на преференции за лекарите, осъществяващи доболничната помощ. Те трябва да имат шанс да станат собественици на тези имоти, които дават възможност  да осъществяват  своите професионални функции. Смятам, че това ще бъде справедливото решение, достойното решение.
Стои въпросът дали все пак няма да се стигне до едно гласуване, при което  управляващата коалиция се разделя и  се постигана евентуално  едно изкуствено мнозинство в интерес на новите богати. Очевидно е, че ако те искат  тези поликлиники, няма да ги ползват по предназначение , а ще ги отдават под наем или ще ги използват за съвсем други цели.
Но все пак има шанс. Не всичко е загубено. Така че аз съм оптимист, че през предстоящата седмица ще има добра новина за лекарите в България.