Срокът за издължаване на граждани и фирми към общинската хазна изтече на 30 октомври, а до края на годината остават още няколко дни. Това бе поводът да проверим с какви темпове върви събираемостта на местни данъци и такси. Оказа се, че към момента несъбраните вземания от данък върху недвижимите имоти, такса смет и данък върху превозните средства възлизат на около 1 000 000 лева. Над 2 000 000 лева са просрочените задължения от минали години. Това съобщи зам.кметът на община Ботевград Борис Борисов.


„По данните за 2015 година, относно данък недвижими имоти, дължимите суми от гражданите на община Ботевград възлизат на 168 000 лева, което представлява 23 на сто от общата дължима сума за тази година. Задълженията за такса битови отпадъци възлизат на 574 000 лева, което е 22 на сто от дължимата сума за 2015-та година. От данък за превозни са дължими 265 000 лева или 30 на сто от общата дължима сума за годината, обяви Борисов. -Като процентно съотношение между физически и юридически лица, задълженията за данък върху  недвижимите имоти са разпределени равномерно – около 50 на сто са задълженията на физически и юридически лица. При такса битови отпадъци – вече имаме увеличение на процентното съотношение  на дължимите суми от юридически лица, тоест фирмите дължат по-голяма част от тези 574 000 лева, 70 на сто е техният дял в това задължение. Докато при данъка за превозните средства е обратното – около 75 на сто от дължимата сума се пада на физическите лица”, коментира зам.-кметът на общината. 


По моя лична преценка, както и на колегите от отдел „Местни данъци и такси”, това са едни високи проценти несъбрани вземания. Ето защо искаме да подсетим гражданите на Община Ботевград и фирмите на нейната територия, които не са се издължили към общината, да го направят и да започнат на чисто новата година. Това каза още пред наш репортер Борис Борисов. 


Зам.кметът напомни сроковете за плащане на местните данъци и такси, след които се дължи лихва, възлизаща на основния лихвен процент на БНБ плюс 10 пункта.


Данък недвижими имоти, такса битови отпадъци и данъка върху превозните средства може да се плати на две вноски. Първата е от 1 март до 30 юни, а втората от 1 юли до 30 октомври. Физическите лица, които предплатят годишния размер на данък сгради, такса смет и данъка на автомобилите до 30 април, ползват отстъпка от 5% Фирмите също ползват 5% отстъпка, ако платят до 30 април данък сгради и данъка върху превозните средства. Отстъпката за такса битови отпадъци на фирмите е 10%, ако се плати до 30 април.


Докато разговаряхме със зам.кмета Борис Борисов, служител от отдел "Местни данъци и такси" го уведоми, че една от фирмите в Ботевград е платила задълженията си към общинската хазна, които възлизат на около 25 000 лева.