Терминът "социална комуникация" описва уменията, които са необходими на човек, за да извършва нормално общуване с околните, съобразено с общоприетите правила за междуличностни взаимодействия. Над 2% от младежите в Европа имат нарушения на социалната комуникация. Те имат следните проблеми:


- изпитват трудности с разбирането на значението (смисъла) на това, което другите казват;


- не успяват да адаптират езика си към особеностите на слушателя и/или ситуацията;


- не могат да следват общоприетите правила в социалното общуване.


„Младежко движение за развитието на селските райони в България“ (МДРСРБ) е неправителствена организация от Ботевград. Тя,  в партньорство с още 4 организации от различни европейски страни, реализират проект „И ние можем“. Неговата основна цел е подобряване качеството на работа на специалистите, които работят с младежи с нарушения на социалната комуникация в селските райони на Източна Европа и развитие на сътрудничеството помежду им за иновации и обмен на опит, умения и добри практики.


Основната проектна дейност ще е международен обучителен курс. Той ще се проведе от 29.07.2016 г. до 07.08.2016 г. в Кранево. В него ще вземат участие 50 човека от Литва, Латвия, Естония, Румъния и България. Участниците ще са логопеди, младежки консултанти, социални работници, психолози, ръководители на проекти и доброволци, които са ангажирани с дейности в подкрепа на социално-образователното и личностно развитие на младежи с комуникативни проблеми в селските райони на техните страни. Обучението ще се води от международен тренерски екип. 


В резултат на проекта ще бъдат създадени инструменти за ранно откриване на нарушения на социалната комуникация при деца и младежи. Те ще са свободно достъпни и ще са подходящи за ползване от широк кръг заинтересовани лица (родители, учители, младежки работници и др.) и отговорни институции (детски градини, училища, социални и трудови служби, бюра за кариерно консултиране, бежански центрове и др.).


Проектът се реализира с финансовата подкрепа на програма „Еразъм+” на Европейската комисия, администрирана в България от "Център за развитие на човешките ресурси".