Сдружение „Сила на духа” към Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания отличи с грамота „Благородна майка” нашата съгражданка Петя Пеева за проявена истинска майчинска и човешка всеотдайност, доброта и състрадателност.


Председателят на организацията – Елисавета Митушева, пожела на Петя Пеева да преодолява с лекота проблемите в живота, а децата да й отвръщат с признателност и обич за грижите, които полага за тях. 


Петя Пеева е възпитател в ОУ „Св. св. Кирил и Методий” – Ботевград. За кратък период в нейния живот се случват няколко трагични събития. Тя остава сама да се грижи за четири деца, две от които са нейни племенници, останали без родители. 


„Отдавна съм спряла да си задавам въпроса: „Защо?”. Сега мисля единствено и само за децата. Те придават смисъл на моя живот, те са грижа и отговорност, но те са и разтуха, и развлечение. Някак си точно децата ми помогнаха да запазя самообладание и да оцелея психически. Нормално е една майка да иска най-доброто за децата си. На моменти се питам дали успявам да се справя. Да си родител е сериозна отговорност, особено когато сам трябва да взимаш решения за децата си”, сподели с присъстващите Петя Пеева. Тя поиска позволение да благодари на всички фирми и граждани, на ППМГ „Акад. проф. д-р Асен Златаров” и на ОУ „Св. св. Кирил и Методий”, дарили средства за лечението на нейния брат. „Всички те ме накараха да повярвам, че навсякъде около нас има доброта”, добави развълнуваната майка. 


Петя Пеева благодари и за високото отличие. „Тази грамота е по-различна от всички, които съм получавала досега. Защото ми се връчва публично, в навечерието на един голям християнски празник – Благовещение”, каза още тя.  


Връчването на отличието се състоя в зала „Орханиец” на Историческия музей. То бе предшествано от музикално-поетична програма, посветена на предстоящия празник. В тържеството взеха участие ученици от ОУ „Отец Паисий” – Врачеш, ОУ „Васил Левски” – Литаково, ОУ „Св. св. Кирил и Методий” – Ботевград. Участниците изпълниха песни и стихове за майката и нравствените добродетели, разказаха за традиционните обичаи и вярвания, свързани с Благовещение. Учениците от Литаково, които изучават вероучение като свободно избираема подготовка, пресъздадоха библейската сцена „Архангел Гавраил донася на Дева Мария благата вест, че тя ще роди Спасителя на човечеството, сина Божий Иисус Христос”. Те подариха на гостите собственоръчно изработени малки икони. 


„Зачестиха случаите на насилие, на престъпления над възрастните хора, над беззащитните хора Ето защо ние от Сдружение  „Сила на духа” си поставихме за цел да инициираме прояви, с които да приобщаваме децата към християнската вяра, защо тя възпитава у човека добродетели и морални ценности”, каза Елисавета Митушева. Тя сподели, че идеята на организацията е всяка година Благовещение да се чества тържествено в Ботевград като християнски празник на майката. 


Елисавета Митушева призова присъстващите да подкрепят подписката, която предстои да започне, за изучаване на вероучение като СИП и в другите училища на територията на Община Ботевград.


Благопожелания към всички присъстващи отправи 95-годишната ботевградчанка Стефка Мицева. Тя разказа как са празнували Благовещение преди десетки години в нашия край и реални случки за доброто у човека. 


Архиерейският наместник отец Борис, който също уважи събитието, приветства инициативата и пожела тя да се превърне в традиционна. „Нека децата да растат щастливи и да изпълняват петата божа заповед – да почитат своите родители!”, пожела още той.