Под надзора на Софийска окръжна прокуратура и 9-те районни прокуратури към нея, за периода от обявеното с решение на Народното събрание на Република България извънредно положение, от 13.03.2020 г. до настоящия момент, са били извършени редица съвместни проверки от органите на ОДМВР - София, Регионална здравна инспекция и други контролни органи. Целта им е запазване здравето на българските граждани.


През този период са били образувани 7 досъдебни производства за извършени престъпления по чл. 355 от НК - нарушаване на задължителната 14-дневна карантина. На територията на Софийска област са били извършени 4 102 проверки на 1 327 лица, поставени под задължителна карантина. В резултат са били установени нарушения на противоепидемичните мерки от отделни граждани и впоследствие образувани 34 прокурорски преписки.


Общо 2 689 търговски обекта в областта са били проверени от контролните органи. Съставени са били 73 акта за установяване на административни нарушения, свързани с противоепидемичните мерки, въведени със заповед на министъра на здравеопазването на основание Закона за здравето. За тях е предвидено наказание глоба в размер 5 000 лева.


Проверките на търговски обекти, обществени места, както и на лица, поставени под карантина, продължават.