От поредицата мероприятия, съпътстващи Празника на Етрополе, е и представянето на книгата на Евгения Христова „Вековна светлина”. Посветена е на 150-тия юбилей на НЧ „Тодор Пеев-1871”.


Осъществено беше на 27 юни от 14:00 часа във фоайето на читалището. На фона на изложба със снимки и получените награди от читалището през всичките тези 150 години.


Заради това, преди представяне на книгата, беше открита и изложбата, която е дело на Историческия музей.


На двете мероприятия присъстваха заместник-кметът Станка Димитрова, Христо Андреев – председател на Етрополското читалище, приятели на авторката, читалищни дейци, група от Ботевград, начело с д-р Десислава Иванова - председателката на техния Литературен клуб „Стамен Панчев”, Петър Вутов– председател на Художествено-творчески клуб "Ковачница" - с. Игнатица, издателят на книгата Орлин Попов и Мария Бакоева – осъществила предпечатната подготовка.


Уникална по своя замисъл, съдържание и осъществяване, книгата „Вековна светлина” на Евтения Христова е отпечатана в тираж от 1000 бройки в Издателство „Калисто-М”


След като авторката запозна присъстващите с работата по подготовката, написването и издаването на книгата, се изказаха: Станка Димитрова, Христо Андреев, Боян Шаранов, Христо Христов, Николинка Червенякова, Стефка Хикова, д-р Десислава Иванова, Петър Вутов, Орлин Попов, Мария Бакоева и Иванка Гръбчева.


Ученичката Стефани Овчаров прочете две стихотворения на деца от  Литературен кръжок „Омайничета”, посветени на читалището. 


Тази книга остава в историята не само на читалището, но и на Етрополе като цяло. Проследява цялостно 150-те години от съществуването на НЧ „Тодор Пеев-1871” и вероятно ще послужи в бъдеще като справочник за предстоящи изследвания.


Евгения Христова заслужава адмирации за написването й, защото по характер и съдържание това е научна монография.


На добър час на книгата , а на авторката пожелаваме нови творчески успехи в областта на литературата. 


Водеща на представянето: Цветина Стаменова


Озвучаване: Евгени Овчаров


Текст и снимки: Христо Христов