Спартак Плевен започна подготовка в началото на тази седмица. За кондиционната част бе привлечен изтъкнатият специалист Марин Яцински. В продължение на няколко години той работеше в Балкан, като имаше принос за спечелването на шампионската титла през сезон 2018/2019.


Това лято Яцински продължи работата си с Георги Младенов в младежкия национален отбор на България и взе участие на европейското в Грузия.  След това получи оферти от няколко клуба и избра тази на плевенския Спартак.


Марин Яцински даде специално интервю за сайта bball.bg. Ето го цялото.


Марин Яцински ще помага на треньорския щаб на Спартак Плевен в предсезонната подготовка на отбора на Тодор Тодоров. 77-годишният специалист е до тима още от първото му занимание.


Бяхме на лагер с националния отбор за младежи във Вършец. На същото място за два дни дойде и представителният ни тим за юноши, където Тодор Тодоров бе част от треньорския щаб. Тогава разговаряхме и той ме попита дали имам желание и съм свободен да проведа предсезонната подготовка на Спартак. Казах му, че съм свободен и след това той вече проведе разговори с ръководството, след което се стигна до споразумение и се озовах в Плевен. На този етап сме разговаряли да бъда само за подготовката, която ще премине в рамките на седем седмици. Това означава до 9 октомври, когато ще бъде първият мач на тима. Има вероятност да продължа с отбора и по време на сезона, но това нещо е въпрос на допълнителни разговори“, заяви Марин Яцински.


В Спартак се получава интересна сплав между опитни играчи и по-млади момчета, които покрай тях трябва да израснат. От тях зависи дали имат желание и са готови за сериозна работа. Без работа няма как да стане в спорта, независимо колко си талантлив. Работил съм почти с всички момчета от отбора, с изключение на местните момчета„, казва още той.


Започнал съм работа като кондиционен треньор от есента на 1967 г. Нямам поглед конкретно върху това как се развива тази професия в България. Знам, че се правят много семинари и информация вече има. Където и да отвориш телефона, все ще намериш нещо да прочетеш. По мое време информацията беше доста оскъдна. Връщайки се много назад във времето, ние получавахме едно списание, което идваше на 14 дни с преводни статии, които се отнасяха за всички спортове. Така разбирахме какво се случва по света. Самостоятелното търсене също беше важно. Винаги казвам, че освен знания, изключвам другите предпоставки за тренировъчния процес, които са много важни, треньорът трябва да има усет. Това се получава с практиката. Той трябва да знае кога да прекрати дадена тренировка и кога да натисне педала, защото това е жив организъм. Ако самият треньор не може да се ориентира, ще се вземе най-добрият, който да напише планове за всички. Трябва да има обратна информация и треньорът да вижда поведението на играча. Има доста физиологични показатели, от които да се разбира състоянието на даден играч, а треньорът да прави своите изводи“, допълва Марин Яцински. 


Почти всяка година съм с даден национален отбор при мъжете или жените, ходил съм да наблюдавам разгряванията на останалите тимове и какво правят, ако има достъп. Когато гледаш какво правят другите, се обогатяваш. Взимаш това, което смяташ, че ще ти бъде полезно на теб, смята кондиционният специалист.


С добри първи впечатления съм от комуникацията ми с Тодор Тодоров. Той ми каза още в първия разговор, че няма нужните знания за кондиционната подготовка, но се интересува от това нещо. Всички смятаме, че знаем всичко, но това не е така. По-добре е човек да бъде честен пред себе си и да каже, че не разбира от нещо. С всичките наставници съм се разбирал, отличавам Георги Младенов, който казва, че не разбира от кондиционна подготовка и ми се доверява напълно, дори не се интересува от това какво правя и не посещава моите тренировки“, добави Марин Яцински.


Кондиционната подготовка преди началото на сезона е много важна, защото всеки има тактическа постройка, която е следствие на техническите умения на състезателя и на физическите му способности, независимо от спорта. Без технически сръчности и добра физическа подготовка няма как да се получи тактиката. Без съответната кондиционна подготовка няма как да се получат нещата в съвременния баскетбол, който стана много атлетичен. Романтизмът във всички спортове поизчезна до голяма степен.


„Пожелавам здраве и успехи на националния отбор по време на европейското първенство. Познавам момчетата достатъчно добре, амбицирани са. Мисля, че изиграха много добре своите последни официални мачове, независимо от това, че загубиха с малка разлика. Смятам, че имат шансове, особено след присъединяването на Александър Везенков и Дий Бост. Имаме сериозни основания да очакваме добро представяне„, е мнението на наставника, който бе част от щаба на Георги Младенов на европейското за младежи до 20 г. в Дивизия Б, което се проведе в Грузия това лято.


Александър Везенков е звездата на българския баскетбол, това е безусловно. Много е трудолюбив, работил съм с него преди да отиде на проби в Барселона. Много е изпълнителен и амбициран, той е момче за подражание. Ако някой иска да става играч, трябва да следва неговия път.


Имаме основания да мислим, че българският баскетбол върви във възходяща посока. Надявам се да не бъркам“, завършва Марин Яцински.