Сдружение “Орханиец“ отбеляза своя рожден ден /организацията е създадена на 16 януари 1991 год./ и Бабинден с излет в Зелин и кулинарна надпревара. Всеки, който имаше възможност, се отзова на поканата на Управителния съвет – организатор на събитието, което се състоя вчера – 21 януари. Няколко семейства бяха представени от три поколения, като най-малките също се бяха постарали да приготвят собственоръчно по нещо вкусно за празничната трапеза. Разбира се, под зоркия поглед на своите родители. 


Зелинският манастир “Рождество на Пресвета Богородица“ оказа гостоприемство на присъстващите, предоставяйки им едно от своите помещения за гости. Председателят на Сдружение “Орханиец“ адв. Мария Накова отправи приветствие към тях и им пожела ведро настроение и незабравимо празненство. И като всяка традиция, така и тази да събира и сплотява хората и в бъдеще. 


Излъченото тричленно жури, както се изрази адв. Накова, мъже с доказани вкусови качества и добро небце, дегустира домашните изделия. През това време Валентина Панева – бивш председател на Сдружение “Орханиец“ припомни как предците ни са празнували Бабинден и какви са обичаите и ритуалите, свързани с този празник. 


Дойде ред и на журито да каже своята тежка дума и да обяви победителите в кулинарния конкурс. 


Първите три места в категорията “Домашно приготвено солено тестено изделие“ заеха Нели Величкова, Тотка Маринова и Евгения Иванова. И трите участваха с баници, но направени по различни рецепти. 


В категорията “Домашно приготвено сладко тестено изделие“ първо, второ и трето място бяха отредени съответно на: Ралица Томова и нейната сиропирана баница с локум, орехи и канела; Светла Петрова, която се представи с тирамису; Красимира Чавдарова и нейните кошнички. 


Председателката на Сдружение “Орханиец“ беше приготвила вкусна содена питка, но не пожела да участва в класацията. Мария Накова раздаде на всеки по бисквита с новото лого на организацията. 


“Стволът на нашето родословно представлява прегърнати мъж и жена, като ръцете им са част от клоните на короната, а краката им прерастват в корени, символизиращи нашето минало, както и силата, която вземаме от историята на родовете ни, за да можем да направим по-кичеста короната на дървото ни, която е настоящето и бъдещето“, обясни тя.


Идеята за вида на знака е на Мария Накова, а изработката - на Радослав Маринов – фоторепортер на botevgrad.com.


Сладките с логото бяха приготвени от Росица Милчева, съпруга на член на Сдружението. 


Църковното настоятелство подари на местната организация 10 екземпляра от книгата “Евангелие в преразказ за деца“. Всички присъстващи малчугани получиха по една книжка. Изданието е луксозно, на достъпен език и богато илюстрирано с красиви икони, както и снимки на Светата земя. Сборникът е издаден от Ловчанска Света Митрополия.