Отчетът на МБАЛ Ботевград за 2023 година срещна одобрение и подкрепа от Общинския съвет. Всички съветници, които поискаха думата за изказване - Цветан Миньовски, Лили Димитрова, Дамян Маринов, д-р Петър Анастасов, Петя Кочкова и д-р Цветелина Владимирова, поздравиха управителя Орлин Цветков за добрите резултати на лечебното заведение. Да припомним, че болницата реализира положителен финансов резултат от 111 000 лева и приключи 2023 година без просрочени задължения.   


“Искам специално да поздравя управителя на нашата болница г-н Орлин Цветков за умелото и отговорно управление на това най-важно здравно заведение в нашата община, тъй като под негово ръководство отчитаме положителни финансови резултати, а и не само финансови. И както той спомена, за разлика от предходни години, МБАЛ няма просрочени, неразплатени задължения, което е изключително важно. Вярвам, че тази тенденция ще продължи. Със съвместните усилия на всички нас и, разбира се, на здравните специалисти наистина ще постигне още по-добро здравно обслужване на жителите на община Ботевград. Неведнъж съм заявявал, че амбициите ни са МБАЛ Ботевград да бъде най-добрата общинска болница в страната. Това не е просто мечта, а нещо, което е постижимо“, каза кметът Иван Гавалюгов. Той подчерта, че финансовият резултат е важен, но още по-важна е дейността. Кметът заяви още, че на фона на проблеми в болничната помощ в други населени места, може да се даде висока оценка на управлението и функционирането на нашата болница, но с ясното съзнание, че има още много неща, които да се подобряват и много проблеми, които да се решават, уточнявайки, че те са дългосрочни и нямат бързо и лесно решение. Като пример той посочи проблема с недостига на медицински специалисти, който засяга не само нашата болница. Иван Гавалюгов изрази увереност, че с подходящи местни политики и стимули ще се намери решение в обозримо бъдеще. Кметът изрази благодарност към управителя и целия медицински състав на болницата, като увери, че Община Ботевград винаги ще е техен партньор и отношението ще бъде не само на думи, но и на дела. 


Лили Димитрова поиска от управителя на внесе яснота по отношение взаимодействието между МБАЛ и Спешна помощ. Тя обясни, че питането й е провокирано от негативни коментари напоследък за отношението на лекари от Спешна помощ към пациенти и липсата на медикаменти в това звено. 


В отговор Орлин Цветков обясни, че когато се налага дежурният лекар в болницата може да бъде повикан да консултира прегледа на пациент в Спешна помощ, за което е налице сключен договор между МБАЛ и Министерството на здравеопазването. “При поискани консултанти, от страна на болницата, винаги се отзовават. Който е дежурен по болница може да назначи на пациента необходимите изследвания, дали ще бъде образна диагностика или лабораторни“, поясни управителят на МБАЛ.


Дамян Маринов поздрави Орлин Цветков за това, че “връща имиджа и реномето на нашата болница такива, какви са били преди доста години“. “В годините назад както Община Ботевград и кметът, така и Общинският съвет, всички сме гледали в една и съща посока – да се развива болницата, за да има добра материална база, както всички знаем, и държавата помогна със средства. Добрата комуникация между ръководството на болницата, Общината и Общинския съвет ще доведе и до решаване на проблема с недостига на кадри“, добави Дамян Маринов. 


Борис Дренов също  адмирира постигнатите резултати и попита управителя какви са вижданията му за привличане на млади лекари в състав на болницата. “Смятам, че младите лекари са носители на новите протоколи в здравеопазването и на иновативните методи за лечение. Те биха подобрили значително качеството на услугата, която предоставя болницата“, посочи той. 


“За да има тези резултати болницата, аз съм подпомаган на сто процента от лекарите, които работят в нея. Относно кадровия проблем, в последните месеци Ваши колеги, общински съветници, канят високоспециализирани преподаватели, лекари от болници с по-високо ниво на компетентност. В единия случай да правят съвместни операции, а в другия – да изнасят лекции. Визирам д-р Анастасов и д-р Владимирова“, отговори Орлин Цветков. Той съобщи, че в момента на половин щат в болницата работят млади кадри – студентка по медицина и лекар, който специализира неврология, двама лекарите са повишили своята квалификацията през миналата година, в Хирургията е осигурено 24-часово дежурство от лекари. От първи септември миналата година в болницата работи и млад лекар, който специализира акушерство и гинекология в САГБАЛ “Шейново“. Управителят съобщи още, че от следващата година в местната болница ще започнат работа три новозавършили медицински сестри, а през настоящата те ще са на практика тук. 


Благодарност към Орлин Цветков отправи и д-р Петър Анастасов. В хода на обсъждането той постави три проблема – липсата на денонощна аптека, липсата на охрана на трите здравни звена и на неотложен кабинет. Според него, решаването им ще подобри комуникацията между доболничната помощ, болницата и спешна помощ. Д-р Анастасов апелира да се организира обществен дебат за неотложен кабинет. “Този кабинет ще обслужва пациенти 24 часа в денонощието. Ако дойде пациент и се прецени, че състоянието му е спешно, той ще бъде пренасочен към спешен център“, обясни той.


“Това е първият отчет, който виждам да е направен професионално, изчерпателно, точно. Отчет, в който цифрите и фактите могат да ни радват“, заяви Петя Кочкова и обърна внимание на данните, които показват, че в сравнение със Самоков приходите на нашата болница от Здравната каса са с 3 милиона лева по-малко. “Не мисля, че е голяма разликата между двата града, т.е. липсата на кадри ли, достатъчно клинични пътеки ли е проблем, който стои от години“, предположи тя. Петя Кочкова заяви още, че е притеснена "от навика на активно работещите хора да не ходят в нашата болница, а директно да тръгват за София". Според съветничката, ако този навик се задълбочи, болницата може да остане без достатъчно пациенти. Кочкова смята, че “общинското ръководство е изцяло задължено да работи по този въпрос“. 


Управителят обясни, че болницата в Самоков има по-малко договорени пътеки, но е получила повече средства, тъй като там е разработена лечебна дейност по вътрешни болести с кардиология. “Опитвал съм се през годините, дори наскоро пак водих разговор, да привлека още един кардиолог. В момента в болницата работи един, но той не е достатъчен. Мисля, че това е бъдещето за ботевградската болница, това е нишата, в която може да се развие, за да бъде стабилна. Инвестицията в един ангиограф или в разширяване на дейността по кардиология, дали ще бъде със съдова хирургия или инвазивна, не е кой знае колко голяма. Но както виждате разликата в приходите от Здравната каса не е 1 000 лв., а близо 3 милиона лева“, допълни Орлин Цветков. 


Думата за изказване поиска д-р Цветелина Владимирова. Тя поздрави управителя и целия екип на болницата за постигнатите високи резултати и подчерта, че това нямаше да бъде възможно без подкрепата на Общината. “Ръководството на болницата заедно с Община Ботевград успяха да се справят в един доста сериозен етап – етап на пандемия. Успяхме да постигнем тези резултати съвместно и искам да уверя всички, че Община Ботевград заедно с ръководството на болницата прави всичко възможно по отношение решаване на проблема с кадровия дефицит. Този проблем не е само на местно ниво, той е в световен мащаб - от една страна застаряващо население, от друга – повишаване на заболеваемостта сред пациентите и подмладяване на заболяванията“, заяви д-р Владимирова.


Отчетът на МБАЛ Ботевград беше подкрепен от всички присъстващи съветници – с 23 гласа “за“