Основната причина за загубата на “Балкангаз 2000“ АД е спад в консумацията на газ - с над 40 % по-малка от тази през 2021 година, което води до значително по-висок спад на приходите. Спадът при битовите потребители е с около петдесет на сто, което генерира загуба за 2023 год. от 290 000 лв. Другото голямо перо, което “събаря“ финансовите показатели на дружеството, това са неустойките. От една страна се начисляват като неустойки количества, които би трябвало да бъдат остойностявани и заплащани като количества за балансиране, така както е в електроенергийния пазар. Но при нас в газовия пазар това все още не е отработено нормативно и не се знае кога ще стане. Фактът, че тези две пера генерират загуба общо от около 470 000 лева, а ние сме на по-малко от 430 000 лева, означава, че дружеството овладява до известна степен отрицателните тенденции. Това каза пред Общинския съвет вчера Михаил Димитров – изпълнителен директор на “Балкангаз 2000“ АД. Той увери съветниците, че ситуацията в дружеството не е застрашаваща. “Ние продължаваме да си изпълняваме задълженията по инвестиционната програма. В момента сме в период на завършване на процедурата за сключване на договор по изкупуване на газопровода, който е до Центъра в Зелин, от Изпълнителна агенция  “Инфраструктура на електронното управление". Не мисля, че има някакви отрицателни перспективи пред дружеството. Със стабилизиране на пазара, както се вижда от отчета и числата, които сме показали към 31 декември (2023г.) и 31 март за тази година очакваме по-добър резултат“, заяви той. 


Кметът Иван Гавалюгов отправи няколко препоръки към ръководството на дружеството: да се предприемат конкретни мерки, съобразно спецификата на пазара и взаимоотношенията с основния доставчик “Булгаргаз“, така че тези неустойки и загуби, генерирани на база заявени, но нереализирани количества природен газ, да бъдат сведени до минимум или изобщо да бъдат преодолени като негативен фактор във финансовия резултат на търговското дружество; да се оптимизира процесът на присъединяване на нови абонати, като подчерта, че за щастие интерес не липсва, както и че общината ще съдейства в интерес на хората; да се ускори процесът по преместване в новото помещение, където трябва да бъде изграден диспечерски пункт, който е необходим за оптимизиране дейността на търговското дружество. Помещението е на последния етаж в административната сграда на бившата общинска фирма “Родина 75 И“. 


“Да, неприятен е отрицателният финансов резултат. Между другото той е изключение от последните няколко години. Единици са годините, в които дружеството е реализирало загуба. Надявам се, че тези негативни външни фактори няма да са налице през настоящата и следващата година“, допълни Иван Гавалюгов. 


Председателят на общинския съвет д-р Илин Черняшки обяви, че отчетът на “Балкангаз 2000“ АД не е подкрепен от Постоянната комисия по обществен ред и сигурност и предостави думата на нейния председател Дамян Маринов за изказване и въпроси. Съветникът отправи три въпроса към Михаил Димитров: “Има ли разлика в купените и продадени количества природен газ за годината?; Има ли констатирани кражби и ако има, какви мерки са предприети?; Има ли член на Съвета на директорите, който е назначен на трудов договор в дружеството, и не е ли това конфликт на интереси?“.


“Купените и продадените количества се следят стриктно в дружеството както в годишен, така и в месечен аспект. Отклоненията са от порядъка на 2-3% и са вследствие на различното време на засичане на количествата, които купуваме, и отчитането на продажбите. 


По отношение на кражбите, коментиран е този въпрос и друг път, не мога да изнеса тук някакви пиперливи подробности, но има. Те не са епидемия. Говорим за консумирани неизмерени количества поради манипулиране, неизвестно от кого, на разходомера. В тези случаи правилата изискват да се снеме профилът на потребление, установява се откога въпросният разходомер започва да отчита неправилно и за едногодишен период се начислява разликата между това, което е консумирано при изправен разходомер и това, което е консумирано при повреден разходомер. Преди две години някой “доброжелател“ беше манипулирал четири разходомера на една и съща фамилия. Хората си платиха 6 000 лева. Правим всички възможно да защитим разходомерите и при опит за манипулация да има видими следи по тях.


По отношение на това дали има назначен член на Съвета на директорите на трудов договор – да, има такъв. Той беше назначен във връзка с това, че инженерът по газорапределителните мрежи претърпя много тежка операция, вследствие на която не беше на работа от месец октомври до миналата седмица. Няма нормативна забрана член на Съвета на директорите да работи на трудов договор в дружеството“, заяви в отговор Михаил Димитров. 


Позовавайки се на данни в отчета, съветничката Петя Кочкова попита дали има тенденция за декапитализация на дружеството и опасност от изпадането му в несъстоятелност, предвид отрицателните резултати за дейността му през 2023 год. 


Михаил Димитров отговори, че в отчета могат да се видят какви са резервите от предишни години от печалби на дружеството – над 2 милиона лева. “Уверявам Ви, че няма никаква опасност от декапитализация от този резултат, който отчитаме“, категоричен бе той.


Отчетът на “Балкангаз 2000“ АД получи 17 гласа “за“, 5 “против“ и 2 “въздържал се“.