Жителите на Врачеш искат светофар на входа на селото и засилен контрол


За пореден път жителите на Врачеш протестират заради затрудненото движение от селото до Ботевград в случаите, когато тежкотоварният трафик се пренасочи от автомагистрала „Хемус“ по стария път София-Ботевград.


Повод за поредната им подписка бе инцидент, при който турски ТИР удари лек автомобил с четирима младежи в него. За щастие те не са пострадали сериозно, щетите са само материални.


„Излизането от селото е много трудно и опасно, камионите карат с висока скорост - оплакват се жители на Врачеш. - Настояваме да се вземат мерки за обезопасяване на движението, в противен случай сме готови да блокираме републиканския път.“ - заканват се те.


Кметът на Врачеш Драгомир Григоровски е провел разговори с представители на АПИ, но са му отговорили, че на републикански път светофар не може да се монтира. Затова Григоровки настоява да се поставят повече знаци за ограничаване на скоростта, а от полицията в Ботевград да осигурят патрул в часовете, кога то движението е особено интензивно.


Движението по АМ „Хемус“ в посока София - Варна се променя заради празниците, съобщиха от АПИ преди няколко дни. Променя се организацията на движение през тунелите „Топли дол“ и „Правешки ханове“ на АМ „Хемус“ с цел да се улесни пътуването през почивните дни за Великден и Гергьовден. Ще бъде спряно движението на моторните превозни средства над 12 тона по участъка от АМ „Хемус“ в посока Варна на територията на област София.


За пътуващите тежкотоварни автомобили към Варна ограничението ще е на 30 април (вторник), 2 май (четвъртък) и на 6 май (понеделник) от 16 до 21 часа, както и на 1 май (сряда), на 3 май (петък) и на 7 май (вторник), от 10 до 15 часа. Тежкотоварното движение от АМ „Хемус“ ще се отклонява по път 1-1 София - Ботевград при магазин „Джъмбо“ до п. в. „Яна“ и ще изчаква на място.


За пътуващите тежкотоварни автомобили към София ограничението ще е на 30 април (вторник), 2 май (четвъртък) и 6 май (понеделник) от 16 до 21 часа, както и на 1 май (сряда), 3 май (петък) и 7 май (вторник) от 10 до 15 часа. Тежкотоварното движение ще се пренасочва по обходен маршрут - от 47-ми км на АМ „Хемус“, при пътен възел „Ботевград“, шофьорите ще се насочват по път П-17, по път 1-1 София - Ботевград и при 30-ти км на автомагистралата при п. в. „Витинска река“ ще продължават пътуването си по АМ „Хемус“.