Прогимназия ”Хр. Ботев” в Литакаво бе първото училище от общината, избрано от МОН да участва в проект на Фондация ”Джендър образование, изследвания и технологии” на тема „НЕ на тормоза в училище!”.
 
Проектът, който официално ще стартира през следващата учебна година, бе представен в прогимназията от неправителствената организация и от представител на Министреството на образованието и науката.

„До този момент нашето училище е  участвало в различни проекти, но никога не е имало на разположение една учебна година за подготовка по дадена разработка. Научната и методичната подготовка на нашия педагогическия колектив ще се извършви от ръководители на самата фондация. Първият семинар по този повод се проведе в хотел “Рила”  в София на 28 и 29 ноември. Сериозната подготовка се налага от сложната материя, тъй като в сравнение с насилието, тормозът има по-дискретна проява и остава до голяма степен скрит за окото на външен наблюдател. Родителите са неспособни да определят до каква степен тормозът съществува във взаимоотношенията на децата. Именно затова е много важна предварителната подготовка за преодоляване на подобни проблеми” – съобщи Тодорка Коцева – директор на прогимназия “Христо Ботев”. Тя сподели още, че в проекта е включено и ОУ “Васил Левски” в Литаково. “Да се надяваме, че работата ни по реализация на разработката ще даде добри резултати” – допълни Коцева.