Градската библиотека “Иван Вазов” е домакин на открит урок, посветен на 175 год. от рождението на гениалния руски учен и изследовател Дмитрий Иванович Менделеев и 140 години от откриването на периодичния закон и периодичната система. Инициатори на проявата са седмокласници от ПМГ “Акад. проф. д-р Асен Златаров”, осмокласници от ОУ “Н.Й.Вапцаров”и техните преподаватели по химия Радка Гетова и Тодор Василев.
Откритият урок започна с рецитал, посветен на живота и делото на великия учен. Последваха опити, доказващи изменението на химичния характер и свойствата на елементите по периоди и групи, с което периодичният закон е в дествие. Урокът продължи със занимателни опити и викторина по темата. За участниците са предвидени сертификати и предметни награди.

Гости на открития урок са Ангелина Стоянова - главен експерт по образование в общинската администрация, Илонка Славчева - инспектор в Регионалния инспекторат по образование, Даниела Колева - директор на гимназията, Петя Кочкова - директор на ОУ "Н. Вапцаров", бивши и настоящи учители по химия, ученици и др.