Националният отбор по баскетбол спечели първата си победа на европейско първенство от 1989 година, след като измъкна 68:65 над Белгия в мач от група D на първенството в Литва.

Така програмата минимум в Литва бе изпълнена, а успехът запазва шансове за втората фаза, която ще бъде достигната с 2 победи от оставащите на отбора 3 срещи.

Проблемът е, че играта отново не бе на добро ниво, имаше много грешки и отново Ърл Роулънд бе лидерът на състава. Също бе хубаво, че белгийците бяха същите като нас. Така с успех и поражение тимът на Росен Барчовски вече е малко по-спокоен. 

Както и вчера нашите започнаха с много грешки и пропуски в стрелбата. Освен това в борбата под коша нещата също не вървяха.

Въпреки това двубоят вървеше равностойно. Играта на близнаците Калоян и Деян Иванови отново не вървеше, Филип Виденов трудно влезе в мача и бе заменен малко преди края на първата четвърт.

Резултатността отново бе ужасна, като след 10 минути нашите водеха с мизерните 14:13 точки. Все пак вкарахме с точка повече от вчера за същия период, но пък пропуснахме всичките си 5 опита от тройката.

Във втората част след поредни грешки на българите Белгия дръпна с 28:21, но Филип Виденов ни върна в мача, вкарвайки 2 поредни тройки.

На почивката резултатът бе 33:32 за Белгия, като Ърл Роулънд реализира със сирената преди почивката, за да приближи нашите само на точна от противника си.

Серия от 7 поредни точки обърна резултата до 39:35 в наша полза, но след това грешките отново зачестиха и резултатът на няколко пъти бе изравняван.

България все пак успя да поведе с 52:47, а преди последната четвърт имаше аванс от 56:52. При 63:59 пропуснахме 2 поредни атаки, при които можехме да увеличим аванса си и белгийците веднага се приближиха след 2 точни фаула, а секунди по-късно и изравниха.

Последва поредица от грешки преди Деян Иванов да отбележи с отскок за 67:65 в последната минута. След пропуск на белгийците Роулънд пропусна, но и съперникът не успя да реализира, като дори направи нарушение.

3 секунди преди сирената Деян Иванов вкара един фаул и все пак даде шанс на съперника да стигне до продължение, но опитът от далечна дистанция на Ван Росом не бе точен и така нашите триумфираха.

Роулънд приключи с 22, а Филип Виденов добави 17 точки за успеха. Близнаците Иванови отново разочароваха, като преди решителните си 3 точки  Деян пропусна във всичките си девет опита.

Следващият двубой на нашите е срещу Украйна.