Фотографът, който роди един от символите на недоволството – черната балерина
Даниел Ахчиев  е от Врачеш. Завършил е  Техническия университет,  има две магистратури. Работи като IT специалист в София, занимава се с внедряване на софтуер,. Той е на 38 години, женен, с дъщеричка на 3 години. Съпругата му  Ваня е актриса. Виждали сте я в популярната реклама на минералната вода Девин.
Даниел е от първия ден на протеста в София.
„Когато чух по радиото за назначението на Дилян Пеевски, бях в колата. Не можех да повярвам! Цял ден не можах да стоя на едно място, беше шок. Наглостта беше преминала всякакви граници – разказва той.
Аз по принцип съм с демократично мислене, имам либерални разбирания. Обичам свободата и искам да се превърнем в малко по-нормална държава.
Протестирам срещу това, че в момента не ни управляват нормални хора, които мислят за народа. Нито сега, нито преди 4 години, нито по-предишните. Има една политическа класа, която се е окупирала. Ту едните крадат, ту другите”- казва той.
Как се роди символът – черната балерина
Страстта на Даниел по фоторафията е още от дете. Даже е ходил на кръжок.  Винаги е обичал да снима, макар че в началото нямал пари за хубави фотоапарати. „ С развитието на технологиите  тази техника стана  по-достъпна и така фотографията се превърна в част от живота ми. Харесва ми да снимам, публикувам снимките във Фейсбук и се радвам се, когато хората ги харесват” – казва Даниел.
Последният проект, който прави, е „Градски пеперуди”: Снима балерини, акробатки, гимнастички, танцуващи хора  в градска среда. Така на 7 юли той прави снимки на ученичката от балетното училище Натали на Орлов мост, сред протестиращите хора.
„Не съм го мислил като пърформанс, не съм имал за цел да провокирам, но на хората им хареса” – казва Даниел.  И така изящната танцьорка се превърна в един от символите на протеста.
Започвам да се замислям дали да не не напусна България
казва Даниел. – Майка ми живее в Гърция. Дори и там, въпреки вълненията, въпреки че им спаднаха доходите,  хората пак живеят по-добре. Има повече ред и спокойствие.
Точно заради дъщеря ми започвам да се замислям дали да не отидем да живеем в чужбина. Защото тук животът не е нормален. Не се дава възможност на можещите, динамичните хора да живеят нормално и да се развиват. За да успееш тук,  трябва да имаш много яки връзки, или да правиш компромиси със себе си, или да си някакъв мафиот.
Има успели хора, но те са единици на фона на останалите.  Аз с моята професия бих получавал 10 пъти повече в чужбина. А при нас икономиката не върви, защото няма инвестици, а няма инвестиции, защото инвеститорите не харесват как се управлява страната”.
Вече цял месец Даниел е на протестите. Признава, че в началото никой не е вярвал, че ще продължат толкова дълго..
„Не съм убеден как ще завърши всичко това. Надявам се в най-скоро време управляващите да видят, че така не може да продължава. Все повече сигнали идват и от други страни – било то посланици, президент, патриарх.  Виждам, че на хората започва да им писва. Всеки ден едно и също, а отсреща не се чува никакъв глас. Даже напротив. Безпринципните назначения си продължават.”


 


http://www.swansphotography.com/