ЦИК може да направи предложение за законодателни промени относно Изборния кодекс, но това може да бъде направено след направен анализ на изборите


ЦИК обяви на пресконференция имената на българските евродепутати, предаде репортер на Novini.bg.


От ГЕРБ за Европейския парламент заминават Томислав Дончев, Андрей Ковачев, Мария Габриел, Владимир Уручев, Ева Паунова, Емил Радев.


От БСП - Момчил Неков, Сергей Станишев, Илияна Йотова, Георги Пирински.


От ДПС – Фелиз Хюсменова, Искра Михайлова, Неджми Али, Илхан Кючюк.


От ВМРО - Николай Бареков, Ангел Джамбазки.


От Реформаторския блок - Светослав Малинов.


След обявяване на имената от ЦИК обясниха, че Делян Пеевски не е евродепутат, тъй като на днешно заседание е прието заявление, с което той иска да бъде заличен от листата за евродепутати на ДПС и мястото му се заема от следващия в листата, съответно Искра Михайлова.


Всички други, които искат да се откажат като евродепутати, от тук нататък трябва да заявят желанието си в Европарламента, 7 дни преди началото на обявената от 1 юли сесия, т.е. до 23 юни. Причината е, че с обявяване на евродепутатите правомощията на Централната избирателна комисия приключват.


ЦИК може да направи предложение за законодателни промени относно Изборния кодекс, но това може да бъде направено след направен анализ на изборите, стана ясно още на пресконференцията.